Vanwege die symboliek zal de zonnewijzer in de toekomst een steun zijn in moeilijke tijden.
Vanwege die symboliek zal de zonnewijzer in de toekomst een steun zijn in moeilijke tijden. Foto:

Rijmende leden Golfclub Oegstgeest maken boekwerk

dichten n “Schrijf een kort gedicht of het liefst een limerick”, zo begon de oproep aan de leden van de Oegstgeester Golf Club (OGC) om iets om handen te hebben tegen de verveling. Daar is heel goed gehoor aan gegeven. In de 45 dagen van de intelligente lockdown van dit voorjaar zijn er 332 inzendingen binnengekomen, toen de golfbaan door de corona-pandemie gesloten werd. Er werd dus flink geschreven: gemiddeld ruim zeven gedichten per dag.

Enigszins overdonderd door het aantal inzendingen werd al snel duidelijk dat er behoefte was aan een aparte jury. Dagelijks om 18.00 uur kreeg de jury de dagopbrengst anoniem ter beoordeling aangeboden en hun oordeel kwam dan voor 23.00 uur terug bij de redactie. Deze droeg er zorg voor dat de uitslag de volgende ochtend voor 08.00 uur op de website van de golfclub geplaatst werd. De gedichtenwedstrijd werd een groot succes. Zelfs zodanig dat het eeuwig zonde zou zijn als er verder niets meer met de dagopbrengsten gedaan zou worden en zo ontstond een digitaal boekwerk in de vorm van een extra editie van het clubblad.

Zo kon dit boekwerk gratis aangeboden worden aan de leden van de OGC. Hen werd wel gevraagd een vrijwillige financiële bijdrage te leveren, zodat er een blijvende herinnering aan deze zware periode kon worden aangeschaft. Na raadpleging van alle leden is de keus gevallen op een zonnewijzer, die een mooie plek heeft gekregen in de bijen- en vlindertuin van de Oegstgeester Golf Club. Waar de kring om de zon 'corona' genoemd wordt, is er door het verband tussen zonnewijzer en het corona-virus sprake van een fraaie symboliek.

Vanwege die symboliek zal de zonnewijzer in de toekomst een steun zijn in moeilijke tijden.


Vorige week overhandigde Jan Feenstra, de initiatiefnemer van de limericks, de zonnewijzer aan Ronald Verbiest, voorzitter van OGC.

Eén van de dagwinnaars:


Een golfer uit het Duitse Sankt Peter

Sprak: ”mijn put die gaat plotseling beter

Ik houd mij precies

Aan 't regeringsadvies

De hole plus anderhalve meter”


Gerard van Ruiten