Afbeelding
Foto:

Lizzy Kaat

Hoe bijzonder is het dat je als klein kind al iets doet waarvan je later je beroep maakt. Lizzy Kaat is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

“Eigenlijk was ik een heel rustig kind dat niet erg spraakzaam was en al mijn bevindingen en gedachten vertaalde in tekeningen. Ik verzon ook heel jong al verhaaltjes en maakte daar illustraties bij. Ik vond altijd een manier om boodschappen of ideeën op visuele wijze te vertalen. Een bezigheid die ik jaren tijdens mijn schooltijd bleef doen en dat bracht mijn moeder op het idee om te onderzoeken of daar geen speciale opleidingen voor waren en inderdaad waren er een paar academies die illustratie als opleiding hadden. Wij hebben een aantal academies bezocht tijdens hun Open Dagen en na het behalen van mijn diploma aan het Rijnlands Lyceum [VWO/TTO] werd ik na een intensief en uitvoerig toelatingsproces toegelaten aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ik had in mijn jongere jaren nog wel een twijfel of ik wel echt die kant uit wilde, want ik had nog de gedachte om politieagent te willen worden, net als mijn opa. Ik vond dat toch ook wel fascinerend, maar na alle plussen en minnen op een rij was ik overtuigd dat de illustratorkant toch dat was waar mijn hart lag. Het fijne van die opleiding daar was dat je leerde een vertaling te maken op basis van de wens van een opdrachtgever en niet zoiets van kwak maar een banaan tegen de muur en zie dat dan maar te verkopen. Het grappige was dat ik toen, maar eigenlijk al eerder, sommige tekenspullen kocht bij de Rijnlandse Boekhandel, niet wetende dat ik daar later zou gaan werken. Daarnaast heb ik een studie Audiovisuele Kunst gedaan voor het maken van films. In 2019 ben ik afgestudeerd en ben ik aan de slag gegaan als zelfstandig professioneel [www.talldoorart.nl] en heb al verschillende opdrachten mogen uitvoeren. Daarnaast werk ik een aantal dagen in de week bij de Rijnlandse Boekhandel, waar ik ook mijn creatieve ei kwijt kan en krijg daar mogelijkheden om beurzen te bezoeken en schrijvers en uitgevers te ontmoeten. Geweldig vond ik dat ik via mijn eigen netwerk de opdracht kreeg om het kinderboek van Jacques Verzijl, “De twee vergeetachtige heksen”te mogen illustreren en ga ook bezig met zijn volgende kinderboek. Het is mijn ambitie om fulltime aan het werk te blijven op het gebied van illustraties en films. Als jaren 90’er kan ik enorm genieten van dingen uit de Seventies, zoals de legendarische Lava lamp en de muziek uit die tijd. Ben ook erg geïnteresseerd in auto’s en ben een fan van het BBC-programma Top Gear met het originele trio. Mijn favoriete auto is de Ford Mustang Shelby uit 1967. Ik vind het fantastisch dat ik van mijn in mijn kinderjaren ontstane aanleg voor het illustreren nu een professionele carrière kan maken”. Tja Lizzy, zeer opmerkelijk!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl


Door John Vroom

Ik zag dat ...

• het opmerkelijk is dat er, op een paar bakkerszaken na, zo goed als geen enkele etalage in de winkelcentra te bespeuren is die aandacht besteedt aan Sinterklaas. De eerste kerstetalages zijn overigens al waar te nemen

• Dorpsmarketing Oegstgeest met haar actie ‘ # alle ballen verzamelen’ meent de horeca in Oegstgeest een boost te geven door het stimuleren van de aankoop van een bal gehakt bij de deelnemende horecaondernemers, met een daaraan gekoppelde social-media fotowedstrijd, met als prijs de trofee ‘De lekkerste bal van Oegstgeest’. De vraag rijst wat hiervan nu de toegevoegde waarde voor de horeca is.

• er volgens ozoo.nl in de maand september 17 nieuwe ondernemingen in Oegstgeest zijn ingeschreven

• in omliggende gemeentes verschillende horecaondernemingen van de nood een deugd gemaakt hebben, waarbij er 1 zijn zaak omgetoverd heeft tot een ouderwetse snoepwinkel, de ander ‘foute' wintertruien is gaan verkopen, of ‘wild' al dan niet bereid, of kerstpakketten met lokale producten, of verschillende Kerst en Oudjaar wijnen, of het geven van online Kerstdiner-workshops. In Oegstgeest heeft rasondernemer Chris zijn Café de Gouwe tijdelijk omgebouwd tot Kerstwinkel. Topinitiatief!

• Winkelgebied De Kempenaer gehoor heeft gegeven aan de in deze rubriek eerder gedane suggestie om de troosteloze aanblik van leegstaande winkelpanden te verzachten door een cosmetische oplossing toe te passen en nu heeft de etalageruit van het leegstaande winkelpand naast de Dames Dietz in de Kemp een kleurrijke folie gekregen met de tekst - Winkelgebied de Kempenaer -. Een goed begin!

• Kringloopwinkel SOEK naarstig op zoek is naar een nieuwe winkelruimte en ik zie al maanden de advertentie van de Almondehoeve met de info dat zij gaan sluiten. Zou 1+1 wellicht 2 kunnen zijn?

• er regelmatig ‘Houd Oegstgeest vitaal, koop lokaal', ‘Blijf dicht bij huis winkelen' en meer van dit soort goedbedoelde, maar vrijblijvende kreten in Oegstgeest gecommuniceerd worden richting consument. Wellicht is het een suggestie om de Oegstgeester consument meer inhoudelijk te verleiden om dit [weer] te doen met speciale Corona-aanbiedingen of het aanbieden van extra corona-services?

Zakelijke nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Afbeelding
Afbeelding