Menno Smitsloo, DGA van Padox Beheer B.V., Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, dhr. Jaap Smit en de burgemeester van Oegstgeest, dhr. Emile Jaensch. | Foto Hielco Kuipers
Menno Smitsloo, DGA van Padox Beheer B.V., Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, dhr. Jaap Smit en de burgemeester van Oegstgeest, dhr. Emile Jaensch. | Foto Hielco Kuipers Foto: Hielco Kuipers

Padox Beheer B.V. ontvangt predicaat Hofleverancier

hofleverancier n Zijne Majesteit de Koning heeft besloten het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toe te kennen aan Padox Beheer B.V. (onderdeel van de Smitsloo Groep) ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan dit jaar.

Het predicaat werd op vrijdag 6 november overhandigd aan Oegstgeestenaar Menno Smitsloo, eigenaar van Padox Beheer, door Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De burgemeester van Oegstgeest, Emile Jaensch, was ook aanwezig.

Na formele fiattering door Koningin Wilhelmina, werd Padox in 1920 in Warmond opgericht als N.V. ‘Houtbouw- en Houthandelmaatschappij Padox’ en begon met het verwerven van tien hectare bouwgrond, die het bedrijf de opvolgende zestig jaar ontwikkelde. Eveneens werd ten behoeve van (inter)nationale opdrachtgevers een productiefaciliteit voor duurzame bouw van gebouwen en andere objecten in het leven geroepen. Iconisch is de wipmolen die in 1950 voor Rockefeller Center in New York werd vervaardigd en de basis vormde voor het bedrijfslogo.

Sinds 1993 is Padox in handen van de huidige eigenaar, Smitsloo Groep B.V, een familiebedrijf waarin Menno Smitsloo en zonen Maurits (directeur) en Ben werkzaam zijn. Het bedrijf richt zich hoofdzakelijk op de ontwikkeling en verduurzaming van bijzondere vastgoedprojecten, die in eigendom zijn.

Huurders/opdrachtgevers van Padox zijn onder meer organisaties als de Rechtbank, de Nationale Politie, Ambassades, Amref Flying Doctors, MS Research Nederland, het LUMC, het bestuur van de Regio Holland Rijnland en ING Bank, maar ook grote retailpartijen als Albert Heijn, Picnic en Action.

Bovendien heeft Padox ruime ervaring met het restaureren en op peil houden van gebouwen, waaronder ook bekende (rijks)monumenten als Kasteel de Binckhorst in Den Haag, de buitenplaats Ter Wadding te Leiden/Voorschoten en het Dudok-complex aan de Witte Singel te Leiden. Het onderhoud en beheer van de tegenwoordig uit uitsluitend commercieel vastgoed bestaande (eigen) portefeuilles wordt voortdurend op het hoogste niveau gehouden.

In een reactie zegt eigenaar Menno Smitsloo bijzonder vereerd te zijn. "Niet alleen omdat het predicaat Hofleverancier alleen wordt toegekend aan bedrijven die een vooraanstaande plaats innemen, die 100 jaar of langer bestaan, en waarvan de bestuurders - zo valt te lezen in de omschrijving - van onbesproken gedrag dienen te zijn. Maar ook omdat er, naar ons bekend, in Nederland op ons vakgebied nog geen andere onderneming is aan wie dit predicaat is uitgereikt. Deze kroon op ons werk brengt ons tot grote dankbaarheid, maar vervult ons ook van trots”.

"47 jaar geleden ben ik begonnen met het kapitaaltje wat ik met jarenlang weekend- en vakantiewerk bij elkaar had gespaard en vertrouwen van de bank. Ik kocht een pand in Leiden en sloeg direct aan het herbestemmen en verbouwen. Zeer vereerd voelde ik mij zo'n kleine dertig jaar geleden, dat ik door Nationaal Grondbezit in de gelegenheid werd gesteld alle aandelen van Padox over te kunnen nemen. Trots zijn we er op de onderneming, met steun van een heel team, hebben weten uit te bouwen en met de tijd laten meegaan, tot het familiebedrijf wat het nu is."