Bibliotheek

lezen n De Bibliotheek is tijdelijk gesloten Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen die op 3 november werden afgekondigd zijn alle vestigingen van de Bibliotheek met ingang van donderdag 5 november gesloten tot en met woensdag 18 november.

"Wij vinden dit heel vervelend voor onze leden en bezoekers, maar gelukkig kan er heel veel nog wel", laat een woordvoerder in een bericht weten.
Vanaf maandag 9 november start de bibliotheek weer met de Afhaal- en BezorgBieb, een afhaal- en bezorgservice van gereserveerde boeken en boekenpakketten.

Via een formulier op de website of tijdens het telefonisch spreekuur kunnen ook boekenpakketten gereserveerd worden. De bieb stelt vervolgens een boekenpakket voor de lezer samen op basis van zijn of haar favoriete genres.

Als leden door fysieke omstandigheden niet zelf naar de bibliotheek         kunnen komen, kunnen ze gebruik maken van de BezorgBieb. Vrijwilligers brengen de materialen dan naar de lezers toe.


Njord in de oorlog

lezen n Jaarlijks op 26 november staat de Leidse Universiteit stil bij de op die dag in 1940 door professor Cleveringa uitgesproken protestrede. De Duitse bezetter ontsloeg toen namelijk de Joodse personeelsleden. Rond 26 november zal het boek “Njord in de oorlog” verschijnen. In het boek dat wordt uitgegeven door de KSRV Njord wordt stil gestaan bij het roeien en de roeiers in de oorlog. Geroeid werd er niet nadat de Duitsers de universiteit en ook Njord sloten. Er gingen roeiers in het verzet en een aantal van hen heeft dat met de dood moeten bekopen. Maar er waren ook Njordleden die zich als bestuurslid inspanden om het weinige geld en de boten te bewaken.

Het boek is geschreven door oud-leden, enkele jongere leden en mensen die zeer in het onderwerp zijn geïnteresseerd. Het boek wordt gratis bezorgd bij de hoogste klassen op de middelbare scholen in Leiden. Verder is het boek gratis te krijgen bij veel Leidse boekhandels, bij veel faculteiten van de universiteit en uiteraard op Njord.