'We willen mensen de mogelijkheid geven om eigenaar te worden van een stukje HEMA.' | Foto Willemien Timmers
'We willen mensen de mogelijkheid geven om eigenaar te worden van een stukje HEMA.' | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

‘Koop een stukje HEMA’

investeren n De hashtag #welovehema heeft iedereen al eens langs zien komen. Dat de initiatiefnemer hiervan Oegstgeestenaar Arjan Leest is, weten niet velen in het dorp. Met veel energie en passie zet hij zich in om het voortbestaan van de HEMA te waarborgen. Kortgeleden lanceerde hij samen met onder andere Mei Li Vos #KoopdeHEMA.

Door Willemien Timmers

Leest werkte lange tijd voor een marketing & advertising bedrijf dat ook campagnes voor de HEMA ontwikkelde. “Vijf jaar lang was ik dagelijks met communicatie voor HEMA bezig, en ging van het bedrijf houden. Toen ik later voor andere bedrijven ging werken, bleef de HEMA in mijn hart.”

Tot juli 2007 was de HEMA onderdeel van Maxeda (waar ook Vroom & Dreesmann, Praxis en De Bijenkorf deel van uitmaakten). “Toen werd het verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital, en die zat er echt in voor de winst. Na jaren van slechte keuzes werd het bedrijf, dat ooit heel gezond was, in 2018 verkocht aan het investeringsbedrijf van Marcel Boekhoorn. Toen hij moest zoeken naar een oplossing om het bedrijf te redden, heb ik samen met oud-HEMA-wedewerkers een actie op touw gezet om met meer Nederlanders samen te sparen, en zo samen de HEMA te kunnen kopen.”
Helaas bleef een oplossing uit, en kwam HEMA voorlopig in handen van schuldeisers. “Dat maakt mij boos. Dat een klein aantal zeer rijke mensen een prachtig Nederlands bedrijf, waar meer dan tienduizend mensen werken, zo onderuit kan trekken. Dat heeft mij extra gemotiveerd om opnieuw in actie te komen. Als we ons als fans verenigen, kunnen we een verschil maken.”

Ongeveer een jaar geleden heeft Arjan Leest ‘We Love HEMA’ opgezet. “Ik dacht: We moeten iets: Iets doen of proberen. Want wat er ook gebeurt, er zullen partijen nodig zijn bij een herfinanciering of een doorstart. In dezelfde week bleek dat Mei Li Vos ook een actie was gestart. Ik zocht haar op, en bij een kop koffie in het Vondelpark besloten we samen verder te gaan met Koop de HEMA.”

Samen willen ze alle HEMA-fans, medewerkers, ondernemers en leveranciers verenigen. “We willen samen van HEMA een toekomstbestendig merk te maken, en ervoor zorgen dat de HEMA straks, in ieder geval voor een deel, in de veilige handen komt van mensen die echt fan zijn van het merk.”

De actie #KoopdeHEMA slaat aan. “We hebben samen de stichting HENA, het Enige Nederlandse Alternatief, opgezet en werken samen met het alternatieve beursplatform Nxchange. Hier vanuit kan iedereen geld inleggen met het doel om een stukje HEMA te kopen. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter ons aandeel kan worden. We zullen waarschijnlijk nooit het hele bedrijf kunnen kopen, maar we kunnen wel gesprekspartner en mede-eigenaar worden. Wij als fans willen graag dat de HEMA in goede handen komt én blijft, en hoe mooi zou het zijn dat we als burgers ook aandeelhouders kunnen worden. En het leuke is, dat je al vanaf een tientje mee kunt doen! Mocht het ons niet lukken om een stukje HEMA te kopen, dan kan iedereen zijn/haar geld terugboeken. Slechts 1% van je inleg ben je dan kwijt aan de administratieve kosten”.

Het lijkt erop dat de loyaliteitscampagne van Arjan Leest en de zijnen succesvol is. De kans is groot dat ze, met hun groeiende pot geld en achterban, ook door nieuwe potentiële investeerders als de familie van Eerd, als serieuze samenwerkingspartner worden gezien.


“In 2026 bestaat de HEMA honderd jaar, dat willen als fanclub samen vieren. Als we samen voor een deel eigenaar zijn, hoeft de HEMA nooit meer in problemen te komen. We willen zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid geven om de trotse eigenaar te worden van een stukje HEMA. Dat is ook leuk om bijvoorbeeld door te geven aan je kinderen.”