Afbeelding
Foto:

Gemeenteraad behandelt Programmabegroting 2021-2024

politiek n Afgelopen donderdag, 5 november, vond het eerste deel van de Begrotingsraad 2020 plaats. Niet in het gemeentehuis aan de Rhijngeesterstraatweg, maar nog steeds online, om verder verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het eerste uur was gevuld met de algemene beschouwingen van de zes politieke partijen die Oegstgeest rijk is. Daarin waren zij regelmatig niet mals in hun commentaar op de Programmabegroting 2021-2024.

In het tweede deel van de Begrotingsraad, dat gisteravond plaatsvond, werd vergaderd over de verschillende moties en amendementen die door de diverse partijen werden ingediend. Daarover volgende week meer.


Coalitie VVD PrO CDA

Als grootste partij beet Sven Spaargaren, fractievoorzitter van de VVD, het spits af. Net als degenen die na hem spraken, noemde Spaargaren 2020 een ‘ongekend ingrijpend’ jaar. Hij gaf wethouder Matthijs Huizing complimenten voor het presenteren van een (bijna) sluitende begroting. “En dat ondanks de forse overschrijdingen in de jeugdzorg, minder budget uit Den Haag en extra uitgaven door corona.”

Dat de schuld van Oegstgeest, momenteel 38 miljoen euro, niet verder gereduceerd wordt, komt volgens hem door de ‘onhoudbare tekorten op de jeugdzorg’.

Hij zei blij te zijn dat er niet bezuinigd gaat worden op belangrijke maatschappelijk voorzieningen zoals het zwembad en de bibliotheek. “Op andere kernvoorzieningen in ons dorp blijven we investeren, zoals onze scholen, bruggen en groen.”


Spaargaren benadrukte dat de VVD-fractie nog steeds staat voor een zelfstandig Oegstgeest.


Melanie van Driel van Progressief Oegstgeest (PrO) sprak erover dat de gemeente een steun in de rug moet zijn van inwoners in moeilijke tijden.

“Wat voor Progressief Oegstgeest buiten kijf staat is dat de gemeentefinanciën ingezet moeten worden om te zorgen dat onze inwoners en culturele, maatschappelijke en commerciële organisaties deze crisis zo goed mogelijk kunnen doorstaan, en daarna een kans hebben om hun belangrijke werkzaamheden door te zetten. Kwetsbare inwoners moeten ongeacht de financiële ontwikkelingen kunnen rekenen op de zorg die ze nodig hebben. De gemeente moet voor inwoners geen extra bron van stress en verwarring vormen, maar een steun in de rug.” Voor ná de crisis sprak zij over ‘Building back better’, oftewel; beter uit de crisis komen dan we erin gingen.

In dit kader sprak Van Driel over het zo snel mogelijk realiseren van sociale en woningen voor starters en middeninkomens. “Daarnaast moet zo snel mogelijk onze onderwijshuisvesting op orde.” Ook pleitte zij voor een ‘brede dekking van het OV als een onlosmakelijk onderdeel van adequaat duurzaamheidsbeleid’ en het nu ook stimuleren van duurzaamheidsinitiatieven. “De veerkracht van de gemeente en onze inwoners geeft ons vertrouwen dat we hier samen beter uit kunnen komen.”


“Het CDA is zeer te spreken over de begroting”, liet Eibertjan van Blitterswijk weten. “Er wordt niet bezuinigd op maatschappelijke voorzieningen en de lasten voor inwoners worden niet verhoogd. Dat is altijd al belangrijk, maar zeker nu er zoveel onzekerheid is als gevolg van de coronacrisis.”

“De belangrijkste opgave blijft om te zorgen dat het over 10, 20 jaar minstens zo prettig wonen is in Oegstgeest als nu. Daarom is het belangrijk dat we ook nu blijven investeren in groen, zorg en sport, dat we zorgen voor woningen daar waar dat passend is.”

Verder sprak hij over het probleem van eenzaamheid in ons dorp, en het actief handelen van de gemeente.


Oppositie D66 HvO Lokaal


Elfred bus (D66) was minder positief, en sprak over de grote financiële risico’s binnen een gemeente als Oegstgeest, en ‘heel beperkte’ oplossingsmogelijkheden.

Voor D66 heeft de gemeente een grote rol in het ondersteunen van burgers tijdens deze coronacrisis. “We zijn blij te zien dat in de programmabegroting rekening gehouden wordt met de te verwachten kosten in de bijstand, dat actief benoemd wordt dat de ondersteuning van ondernemers gefaciliteerd en gestimuleerd moet worden en dat er financiële ruimte gecreëerd is voor de compensatie van de sportverenigingen.”

Bus vroeg namens D66 is juist in deze crisistijd extra aandacht voor drie zaken: Samenwerken met inwoners, verenigingen en ondernemers, daadkracht en samen optrekken in de regio en durven investeren in de inwoners en het behoud van de voorzieningen


Frits van Dissel van Hart voor Oegstgeest uitte grote zorgen bij de Programmabegroting 2021-2024. Hij sprak over onzorgvuldigheden en fouten. Ook maakte hij zich zorgen over 'niet geactualiseerde beheerplannen, waarvan de effecten niet in de begroting zijn meegenomen'.

“Het college meent dat Oegstgeest financieel gezond is. Wij verschillen daarin van mening. Oegstgeest is ziek!”

Van Dissel vertrouwde de begroting niet. “Het is lastig om nu aan te geven wat er allemaal niet is meegenomen, maar de hoofddoelstelling van deze begroting is blijkbaar nog wel: ‘dat we de top tien positie (beste gemeente om in te wonen) dienen te behouden’,” zei hij cynisch. “We doen niet wat we van plan waren, en wat we moeten doen, schuiven we deels voor ons uit”, aldus van Dissel.

Hij noemde de blijdschap over een bijna sluitende begroting ‘window dressing’. “Omdat er weinig rekening is gehouden met de uitgaven die we voor ons uit gaan schuiven.”

Tevens maakte hij zich zorgen over de ‘groeispurt van de gemeente'. "En dat terwijl Oegstgeest al een van de dichtstbevolkte gemeente in ons land is. .. Hoe het moet met de wensen en verlangens van inwoners is nog de vraag. Het kan alleen niet anders gaan dan ten koste van groen en het Oegstgeester dorpse karakter. .. Ook over ‘meer initiatieven voor ruimtelijke ontwikkelingen' is Hart voor Oegstgeest uiterst bezorgd. … Beterschap dus.”


Eelke van den Ouweelen (Lokaal), begon zijn beschouwingen met de constatering dat de raad vaak niet geïnformeerd wordt, en besluiten uit de media moet vernemen. "Van de verleende toestemming voor de aanleg van twee kunstgrasvelden bij ASC waren wij niet op de hoogte. Wat een volslagen gebrek aan politieke sensitiviteit van dit college.” Ook uitte hij zijn ontevredenheid dat de raad op andere gebieden, bijvoorbeeld in het dossier De Geesten, niet volledig wordt geïnformeerd. De nieuwe afspraken met Oudendal, wil hij zo spoedig mogelijk zien. “Het democratisch gehalte van de gemeentepolitiek staat onder grote druk."

“De financiële positie van Oegstgeest staat fors onder druk. Maar dit college pakt niet door... Men is reactief. Visie en een langetermijnperspectief missen.” Hij noemde de voorliggende begroting er een van ‘pappen en nathouden’.

Ook uitte hij zijn zorgen over de Omgevingsvisie. Hierbij is participatie van cruciaal belang, maar, zo zei hij, ‘het is slecht gepland en lijkt te worden afgeraffeld’. “Dit college neemt een voorschot op het verder volbouwen van het Oegstgeester groen. Daar worden de inwoners van Oegstgeest echt niet beter van.”