Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Meer woonruimte in Oegstgeest?

Interessant zijn de vragen: Hoeveel woonruimte heeft Oegstgeest in vergelijking met andere gemeenten? Wat is er de laatste jaren bijgebouwd? En vooral: kan er in de toekomst meer woonruimte beschikbaar komen? In ons land is Oegstgeest een van de dichtstbevolkte dorpen. Met 3.415 mensen per km2 (CBS 2019) gebruiken we uitzonderlijk veel ruimte voor wonen. In de regio is onze gemeente zelfs 50% dichter bevolkt dan Leiderdorp en Voorschoten. Zoals u weet, heeft Oegstgeest met de nieuwe wijken Poelgeest en Nieuw-Rhijngeest al behoorlijk bijgedragen aan de regionale woningbouw. Is nog meer mogelijk? De Woonvisie Oegstgeest 2020 - 2030 (officiële gemeenteblad 24 juli 2020) begint met het kernpunt ‘0. We willen het dorpse en groene karakter van Oegstgeest nadrukkelijk behouden’. De 0 lijkt te duiden op het ontbreken van beschikbare ruimte. Hebben we het absolute nulpunt bereikt? Nog niet, want er komt nog nieuwbouw in Nieuw-Rhijngeest Zuid. Maar, daar past het gemeentebestuur het uitgangspunt ‘behouden van het dorpse en groene karakter’ niet toe. U hebt in dit blad kunnen lezen dat de wethouder onder forse druk stond van Universiteit Leiden. De geplande woontoren zal de woondichtheid verder verhogen en het dorpse karakter aantasten. Wel passende, kleinschalige nieuwe woningen kunnen komen in de plaats van bestaande gebouwen. Zoals overtollige zorggebouwen achter het gemeentehuis, Partycentrum La France en – als de school verhuist - de Leo Kannerschool aan de Hazenboslaan.

De smalle woonvisie gaat vooral over nieuwe woningen. Zijn er ook andere mogelijkheden? Zeker, in bestaande bouw. Een belangrijke beweging komt op gang: kleiner geworden huishoudens van ouderen gaan grote woningen verlaten. Daar gaan gezinnen met kinderen wonen, komend uit kleinere woningen, die vrij komen voor jongeren. Doordat ruimtelijke scheefwoners doorstromen, neemt de totale benutte woonruimte toe. Dit lukt niet bij financiele scheefwoners, waar doorstroming alleen kan leiden tot een socialere verdeling van de woonruimte. In de woonvisie is wel wat aandacht voor woonruimte voor ouderen die kleiner willen wonen of naar een ouderenhofje willen. Maar Oegstgeest is nog niet zo actief als buurgemeente Teylingen, die persoonlijk contact met ouderen inzet voor sneller doorstromen. Een nieuwe kans op meer woonruimte in bestaande bouw is het gebruiken van door blijvend thuiswerken vrij komende kantoorruimte. De gemeente kan ombouw van kantoren naar woningen stimuleren en daarbij de beschikbare reserve inzetten voor sociale woningbouw. Onze inwoners zijn dus gebaat bij een kanteling naar een bredere basis voor de woonvisie, waarbij het accent ligt op het vergroten en optimaal benutten van de beschikbare woonruimte. Een voordeel is dat de verdeling van de schaarse ruimte over verschillende groepen inwoners gemakkelijker gaat bij meer ruimte.

Zijn er voor het vraagstuk van het voorzien in meer woonruimte op termijn nog andere oplossingen? In een creatieve bui kun je denken aan waterwoningen op de Klinkenbergerplas, boomwoningen en deels ondergrondse woningen. Daarbij moet wel het karakter van Oegstgeest behouden blijven. Een toekomstgericht gemeentebestuur zou voor originele mogelijkheden doordenkers zoals de Oegstgeester Dwarse Denkers kunnen betrekken.

Simon Vogel


Inzamelingsactie Albert Heijn en de voedselbank

Het aantal klanten bij de voedselbank stijgt. De verwachting is dat dit aantal het komende jaar flink verder oploopt. Dit is mede het gevolg van corona en de hierdoor ingezette economische krimp. De behoefte aan levensmiddelen is om die reden groot. Ook komt december eraan, fijn om dan extra producten te kunnen inzamelen. Om die reden organiseert Albert Heijn de komende twee weken een grote landelijke inzamelingsactie. In ruim 250 winkels van Albert Heijn, waaronder het Albert Heijn-filiaal aan het Terweeplein, kunnen klanten tussen 9 en 22 november producten voor de warme maaltijd doneren.


Deze worden in de deelnemende winkels herkenbaar bij elkaar gezet. Albert Heijn zorgt ervoor dat alle ingezamelde producten bij de lokale voedselbanken terechtkomen. Frank Dane, DJ bij radio 538, is sinds kort ambassadeur van de voedselbanken.


Online donatieknop op ah.nl
Albert Heijn heeft dit jaar als eerste grote partij in Nederland een online donatieknop geïntroduceerd. Op ah.nl kunnen klanten bij een online bestelling ervoor kiezen een financiële bijdrage te geven aan de voedselbank. Dit bedrag kan 1,-, 2,50 of 5,- euro zijn. Mede door de opbrengst van deze donaties, is Voedselbanken Nederland in staat om de operationele en logistieke kosten te financieren.