Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Vervolg van de voorpagina

"Dat er maar steeds geen besluit over nieuwbouw valt, terwijl iedereen ervan overtuigd is dat deze situatie niet langer zo kan, valt echt niet meer uit te leggen. We roepen raadsleden en bestuurders dan ook op: pak je verantwoordelijkheid en besluit hoe dan ook nu tot nieuwbouw!”

Leerling Dax bood daarop de handtekeningen aan het gemeentebestuur aan. Het zit hem hoog dat hij onderwijs krijgt in een ondermaats gebouw: “Ik kom uit Leidschendam hierheen gefietst om naar school te kunnen. Er zijn veel leerlingen van Leiden, Den Haag en Amsterdam die hiernaartoe komen. We willen graag vernieuwing zien. Dit zou een tijdelijk gebouw zijn, en de dependance is een lekkend ‘kutgebouw’. Dat is de denkwijze van leerlingen en leraren.” Even later verontschuldigde hij zich voor zijn taalgebruik.

Naar aanleiding van het indienen van de petitie stelde D66 vragen aan wethouder Matthijs Huizing. Arne Jan Vos wilde weten: “We hebben voor de Leo Kannerschool en de VSO-locatie eerder gekozen voor een locatie in De Geesten. We gaven toen aan dat snelheid ons ernst is en dat we op korte termijn resultaat wilden zien. De wethouder zei toen: ‘Volgend jaar gaat de spade de grond in’. Dat blijkt niet haalbaar. Kunnen we op de plaats van de Julianaschool op korte termijn een nieuwe school realiseren? Nog vijf jaar wachten is niet ideaal: kunnen we terug naar andere opties? Hoe staat het met de onderhandelingen over de Julianalocatie?”

Huizing gaf aan, dat die onderhandelingen met de Oudendal Groep nog volop bezig zijn. Hij probeert af te spreken, dat het eigendom van de Julianaschoollocatie naar de gemeente Oegstgeest gaat, zodra de gemeenteraad het ontwerpbestemmingsplan voor De Geesten heeft vastgesteld. Die afspraak wil hij nog dit jaar met de Oudendal Groep maken. De gemeenteraad zou het ontwerpbestemmingsplan in het voorjaar van 2021 kunnen vaststellen. Zodra dat is gebeurd, kan het aanbestedingstraject voor de bouw van de Leo Kannerschool beginnen en zou toch nog de deadline van maart 2022 voor het slaan van de eerste paal gehaald kunnen worden. Huizing: “Op dit moment is er geen aanleiding om te zeggen dat dit zo weinig kans maakt, dat we een ander scenario uit de kast moeten halen. Als ik het gevoel heb, dat het (de onderhandelingen met de Oudendal Groep, JD) te lang gaat duren, kom ik bij u terug. En dan moeten we kijken of we de huidige locatie het enige serieuze alternatief vinden voor een nieuw gebouw voor de Leo Kanner, in plaats van de locatie van de Julianaschool.”

Vooralsnog hopen alle partijen dat de Oudendal Groep met dit voorstel van de wethouder akkoord gaat. Dan zou de eerste paal voor het nieuwe gebouw van de Leo Kannerschool inderdaad voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 de grond in kunnen.


(Willemien Timmers/Joep Derksen)