Mogelijk winterterrassen voor horeca

politiek n De bedrijven blijken zich goed te houden aan de nieuw ingevoerde coronaregels. Dat blijkt uit de controles door de boa’s (bestuurlijke opsporingsambtenaren).

De sportkantines en horeca zijn overal gesloten. En ook de supermarkten, de Praxis en tuincentrum de Bosrand voldoen aan de geldende coronamaatregelen. Het maximaal aantal bezoekers wordt niet overschreden, winkelkarren en mandjes worden gedesinfecteerd, er wordt vriendelijk verzocht mondkapjes te dragen en er zijn speciale uren in de ochtend ingesteld waarop ouderen en kwetsbaren inkopen kunnen doen.



Verschillende bedrijven hebben bij de gemeente Oegstgeest een verzoek ingediend tot het verruimen van de winkeltijden tijdens zon- en feestdagen. Dit om de bezoekers beter te kunnen verspreiden. Maar het college van burgemeester en wethouders wil hier niet aan meewerken. Dit is volgens het college 'in strijd met het collegewerkprogramma'. Daarnaast gaat het college ervan uit dat de huidige openstelling van winkels al voldoende mogelijkheden geeft voor de spreiding van bezoekers.


Wel wordt onderzocht, of winterterrassen toegestaan mogen worden bij horecagelegenheden, zo blijkt uit een schrijven van het college. “Deze winterterrassen zouden horecaondernemers mogelijk kunnen helpen om tijdens de coronacrisis het hoofd boven water te houden. We inventariseren de wensen van de horecaondernemers en stemmen de voorwaarden waaronder een vergunning verleend kan worden af met de regio. We gebruiken de komende weken om de aanvragen voor winterterrassen te toetsen en indien mogelijk te vergunnen, zodat de winterterrassen in gebruik genomen kunnen worden zodra dit weer mogelijk is.”

Wethouder Nieuwenhuis laat hierover weten: “We zijn aan het kijken waar die winterterrassen gepland zijn en wat de voorwaarden zijn om dit te regelen. We kijken wat mogelijk is om de horeca ook een steuntje kunnen geven in deze lastige tijd.” Het gaat met name om horeca-partijen die al een terras hebben en niet zozeer om nieuwe initiatieven voor terrassen. Burgemeester Emile Jaensch waarschuwde donderdagavond, dat de coronabesmettingscijfers nog altijd ‘erg hoog’ zijn en dat het onderwijs en de kinderdagverblijven onder druk staan. Mede door personeelsleden, die vanwege (vermoedens van) corona thuis moeten blijven. Wel is er een lichtpuntje aan de horizon: “We zien in de regio een stabilisering en iets daling van de cijfers. Dat zou enige verlichting kunnen bieden vanaf volgende week, maar we zitten zeker nog wel twee maanden in deze situatie.”


Geen Oudejaarsreceptie

Één ding is al wel zeker; inwoners die zich ieder jaar verheugen op de gratis borrel op het gemeentehuis in december, zien dat dit jaar voor hun neus voorbijgaan. Jaensch: “De oudejaarsreceptie zal dit jaar niet plaatsvinden op het gemeentehuis, zoals we gewend zijn. We proberen een alternatief te bedenken.”