Raad wil meer invloed op Servicepunt 71

politiek n De gemeenteraad nam vorige week unaniem twee moties aan over Servicepunt 71. De politici hopen dat raadsleden in de andere Leidse gemeenten hier een voorbeeld aan nemen zodat voorkomen wordt dat Leiden alle macht naar zich toegrijpt, waardoor een gemeentelijke fusie van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude een stuk dichterbij dreigt te komen.

Hart voor Oegstgeest, CDA, VVD, PrO en Lokaal dienden gezamenlijk een voorstel in waarin het college wordt opgeroepen om niet akkoord te gaan met het onderbrengen van Servicepunt 71 bij de gemeente Leiden. Bovendien moet Oegstgeest voldoende invloed kunnen blijven uitoefenen op zaken als de kwaliteit van de geleverde diensten, het beleid, de kosten en de uitvoering van de taken.

Ook een voorstel van D66 kreeg unanieme steun. Hierin wordt het college opgeroepen om zelf een visie te ontwikkelen, op welke manier de gemeente Oegstgeest nu en in de toekomst controle kan houden en kan sturen op de bedrijfsvoeringstaken. Waarbij rekening gehouden wordt met de verschillen tussen Oegstgeest en de andere gemeenten in de Leidse regio.

Raadslid Bus (D66) liet weten teleurgesteld te zijn, dat er volkomen onverwacht een mededeling kwam dat allerlei administratieve zaken naar Leiden moeten gaan in plaats van Servicepunt 071. “We hebben niet de kans gekregen om hierover een mening te vormen of ons uit te kunnen spreken. Er is onvoldoende slagkracht bij Servicepunt 71, er zijn veel verschillende wensen vanuit gemeenten, waardoor de harmonisering en de prijsvoering die we in gedachten hadden, niet bij elkaar komen. We moeten de regionale samenwerking tot een succes maken.”

Raadslid van der Hoeven (CDA) hoopt dat andere gemeenteraden een voorbeeld nemen aan Oegstgeest. “Laat deze moties een duidelijk signaal zijn naar de andere raden.” Van den Ouweelen (Lokaal): “We moeten Oegstgeest niet in de uitverkoop gooien.” VVD-fractievoorzitter Spaargaren was stellig: “Waar het gaat om zaken als beleid en strategie; de besluitvorming daarover moet terug naar de gemeenten.” Wethouder Huizing liet weten, dat hij zich ‘met passie’ zal inzetten om de moties uit te voeren.


Subsidie voor Stichting Technolab Leiden

politiek n De gemeenteraad heeft voor 2020 financiële middelen beschikbaar gesteld voor technieklessen, om leerlingen van de basisscholen kennis te laten maken met en te interesseren voor de techniek. Alle basisscholen in Oegstgeest zijn enthousiast over de invoering van technieklessen en dragen ook zelf financieel bij.

Het college heeft besloten om de lessen voor het schooljaar 2020-2021 te laten uitvoeren door Stichting Technolab Leiden en hiertoe subsidie van maximaal €10.000 beschikbaar te stellen.