Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Het belang van Oegstgeest

Wat is eigenlijk ‘het belang van Oegstgeest’? In de gemeenteraad wordt door de verschillende politici vaak te pas en te onpas geroepen dat besluiten niet of juist wel in het belang van Oegstgeest zijn. Het is maar net welke draai er aan gegeven wordt. Vaak is angst voor het verlies van zelfstandigheid de raadgever en niet de inhoud van de discussie over voor- of nadelen voor Oegstgeest. Hoe je het ook bekijkt, het is in ieder geval wel in het belang van Oegstgeest dat voorzieningen overeind en betaalbaar blijven, evenals voldoende woningen en recreatiemogelijkheden voor alle doelgroepen. Daar maak ik me toch wel zorgen over.

Nu is daar weer de discussie over het opheffen van ServicePunt71 en deze als afdeling te laten vallen onder gemeente Leiden (Het Servicepunt71 biedt verschillende diensten aan vier gemeentes, zoals inkoop, personeelsbeleid). Hierover heeft VVD-Wethouder Huizing al toezeggingen gedaan om Servicepunt71 (kort SP71) volledig onder Leids bewind te laten vallen, terwijl de fractie van de VVD daar kennelijk hele andere gedachtes bij heeft. De angst dat dit het begin zal zijn van het verliezen van de volledige zelfstandigheid van Oegstgeest zit er goed in bij de verschillende politieke partijen in onze gemeenteraad. Maar is die angst wel terecht?

Raadpleging van de Rijks-almanak voor gemeenschappelijke regelingen en de Online Regio Atlas wijst bijvoorbeeld uit dat Oegstgeest op minimaal 21 taken samenwerkt met de gemeentes in de Leidse regio, soms in een nog breder verband met 13 gemeentes in het Holland Rijnland Bestuur, waar wordt gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van wonen, werken, leren en leven. Veel burgers kunnen zich nauwelijks een voorstelling maken van de vele samenwerkingen die onze gemeente kent en de bijdragen die onze gemeente jaarlijks betaalt om van al die regelingen gebruik te kunnen maken. Uit mijn tijd als raadslid kan ik mij goed herinneringen dat de regionale onderwerpen niet op veel enthousiasme konden rekenen in de Raad, want eigenlijk spreekt men daar liever niet over en al helemaal niet in verkiezingstijd! Een beetje struisvogelpolitiek is dat toch wel.

Feit is dat Oegstgeest al lang en steeds vaker, op tal van terreinen, niet meer echt als ‘zelfstandige gemeente’ opereert. Voor veel taken zijn wij aangewezen op gemeenschappelijke regelingen (denk daarbij aan de afvalverwerking (5 gemeentes), belastingen (6 gemeentes + Hoogheemraadschap) jeugdzorg (12 gemeentes) omgevingsdienst (13 gemeentes + provincie Z-H), veiligheid en gezondheid (18 gemeentes) en ook werken we samen bij diverse expertisecentra (zoals GGD, Beschermd Wonen, Vrouwenopvang, Regionale Expertise Centrum etc) in de regio.

Dat SP71 als zelfstandige organisatie met een eigen bestuur overgaat naar de gemeente Leiden is eigenlijk alleen nog maar een formaliteit. Er zal niet veel veranderen voor onze gemeentelijke organisatie. De angst voor het verlies van ‘zelfstandigheid’ als leidraad voor de discussie hierover betekent echter wel, dat de werkelijke problemen binnen SP71 onbenoemd blijven (zoals de verschillende wensen en verschillen in bedrijfsvoering), En dat is jammer. Als die angst de discussies blijft ondermijnen, zullen we te laat onze werkelijke belangen hebben gedefinieerd en in de strijd kunnen werpen als we eenmaal gedwongen worden tot een fusie van hogerhand (lees de provincie Z-H). Wat ons op termijn zeer zal kunnen benadelen. Misschien is het in ieder geval goed om alvast na te gaan denken over een nieuwe naam voor een fusiegemeente. Dan hebben we daar ten minste nog invloed op. Leidsegeest? Rijn- en Geesten?

Marlene Simoons

Door John Vroom

Ik zag dat ...

• er volgens ozoo.nl in augustus 21 nieuwe ondernemingen in Oegstgeest zijn ingeschreven

• in deze tijd waarbij Mark Rutte iedereen dringend adviseert thuis te blijven, niet te reizen en mensenmassa’s te mijden, organiseerde Winkelgebied de Kempenaer een Halloween-fotowedstrijd met als 1e prijs vier vrijkaartjes voor De Efteling in Noord-Brabant

• de eerste paal is geslagen in De Boeg voor de bouw van het bedrijfspand, de houtopslag met zagerij en kantoren van Noordman Hout die in april 2021 gereed zullen zijn

• de Rijnlandse Boekhandel als boekenzaak opvallend eigentijds en consumentgericht onderneemt. Is elke zondag open, adverteert, facebookt, bezorgt thuis, organiseert in-huis evenementen, verzorgt eindejaarspakketten en biedt exclusief private shopping

• in een tijd dat de Oegstgeester bevolking gestimuleerd wordt lokaal te kopen, de aanblik in de winkelcentra toch wat troosteloos is door leegstaande winkelpanden met onaantrekkelijke lege etalages. Wellicht een suggestie dat de winkeliersverenigingen met de verhuurders hiervoor cosmetische oplossingen vinden op korte termijn?

Zakelijke nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Afbeelding