Afbeelding
Foto: Saskia Batenburg de Jong - Telling

Een Dwaaltocht door Rhijngeest

wandelen n In deze tijd van het jaar zijn paddenstoelen in de natuur rijkelijk aanwezig. Vandaar het idee om te gaan wandelen door het bospark Rhijngeest op zoek naar paddenstoelen.

Komend van de Endegeesterstraatweg wandelen mijn buurvrouw en ik vanaf de parkeerplaats ter hoogte van de kringloopwinkel het bospark in. Wat direct opvalt is de veelheid aan sloten in dit bos. Niet zo gek als je bedenkt dat je loopt op voormalige uiterwaarden van de ‘Oude Rijn’. De oostkant van het park ligt op een 5000 jaar oude strandwal, geest geheten. Vandaar de naam van dit bospark: Rhijngeest. In het park zijn natte en droge gedeelten. Goed om je heen kijkend is dat terug te zien in de verschillende soorten bomen. Elzen, essen, populieren staan op de lagere, natte gedeelten. De beuken en eiken groeien op de hogere zanddelen.

Op de hooggelegen strandwal was bewoning mogelijk. Waarschijnlijk stond hier eerst een boerderij die Claas van der Meer in 1638 kocht op een openbare veiling voor 1360 gulden ‘huis met erf en boomgaard, potinge en planting en uitgezaaide tulpabollen'. Een eeuw later werd de hofstede bekend onder de naam Overgeest. In 1840 kwam het landgoed in bezit van Adrian Leonard van Heteren Gevers (1794-1866). Twee jaar eerder was zijn broer Daniel Theodoor eigenaar geworden van het nabijgelegen kasteel Endegeest. Adrian Van Heteren maakte van de oude hofstede een echte buitenplaats met een wandelbos in Engelse landschapsstijl. Dit park is nog voor een deel intact met spannende doorkijkjes, afwisselende beplanting en ronde waterpartijen. Over de sloten werden bruggetjes aangelegd. Sta even stil en kijk om je heen bij de fraaie brug met vier gevleugelde mythische dieren. Zie je draken, zwanen of slangen? Ooit stonden de vier dieren op de hoeken van de brug met een zitje op hun vleugels; heerlijk om even te genieten van het mooie uitzicht.

Wij wandelen verder. Nog geen paddenstoel gezien, maar dan ineens zien we in het dicht begroeide parkbos van Rhijngeest elfenbankjes, zwavelkoppen, reuzenzwam, houtskoolzwam en honingzwammen. Er zijn wel 100 soorten in dit parkbos gevonden, meldt de eigenaar Zuid-Hollands Landschap op de site. En inderdaad, vooral op en de overal in het bos aanwezige houtstapels tref je paddenstoelen aan. Ja, in dit kleine en ogenschijnlijk verwilderde bospark Rhijngeest is een grote diversiteit aan flora en fauna. Zo dicht bij huis, een fraai parkbos met een lange geschiedenis en bijzonder erfgoed.
www.osger.nl

Saskia Baatenburg de Jong