Hanshan Roebers bij de oplevering van het waterrad in 2006. | Archieffoto Willemien Timmers
Hanshan Roebers bij de oplevering van het waterrad in 2006. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Landschapsarchitect wil waterrad Poelgeest behouden

kunst n Als het Waterrad in Poelgeest gesloopt wordt dan verdwijnt het icoon voor duurzaamheid in de gemeente Oegstgeest. Dat zegt landschapsarchitect Maike van Stiphout in een brief aan de Oegstgeester Courant. Haar bureau DS ontwierp het landschap in en om de woonwijk Poelgeest. In onderstaand ingezonden stuk wil zij het gemeentebestuur vragen om het waterrad van Hanshan Roebers in het landschapspark Poelgeest te behouden.

"Poelgeest was zijn tijd ver vooruit, het is een heel modern project gebleken. In een tijd dat we bewegen naar een circulaire samenleving heeft de wijk in het landschapspark al een helophytenfilter om het stedelijk water te zuiveren op natuurlijke wijze. In de tijd van klimaatverandering waardoor hevige regenbuien moeten worden geborgen, en iedereen op zoek is naar oplossingen, voert de wijk haar water naar het park, dat al een retentiebekken is. En in een tijd dat de biodiversiteit hard achteruit gaat is het landschapspark een topbestemming voor vogelaars geworden. Oegstgeest heeft haar vooruitstrevende duurzame ambities hier als een van de eersten in Nederland gerealiseerd. Het verdient veel meer publiciteit!

De duurzame watersysteem die de woonwijk Poelgeest met haar landschapspark rijk is, is onbekend en onzichtbaar. En daarom moet het waterrad juist nu bekendheid krijgen. Het waterrad van Hanshan beweegt op de stroming van gezuiverd water dat vanuit het park naar de wijk teruggevoerd wordt. Het draaiende rad maakt het stromen zichtbaar en kan door de verwondering van de voorbijganger zorgen voor bekendwording met de duurzaamheid van de wijk. Het waterrad is de icoon van het systeem!

Naast mijn werk als landschapsarchitect en directeur van DS landschapsarchitecten ben ik docent aan diverse opleidingen. Het waterrad ontroert veel studenten. Het is een sieraad in het landschap. En het idee dat de kleine waterstroom het grote rad doet draaien is zo poëtisch. Het komt veelvuldig terug in hun ontwerpen. Recent zag ik het ook als idee gebruikt worden op de Architectuurbienale 2020 in Rotterdam, die aan water gewijd is. Het wordt dus graag gekopieerd als idee maar in Poelgeest is het daadwerkelijk gemaakt!

Ik raad de gemeente aan niet te slopen maar het Waterrad te gebruiken als icoon van de duurzame woonwijk Poelgeest en in het verlengde als vlag voor duurzaam Oegstgeest."