Het terras in Park Landskroon. | Archieffoto Tim Helming
Het terras in Park Landskroon. | Archieffoto Tim Helming Foto: Tim Helming

Geen belangenverstrengeling bij afgeven vergunning terras

onderzoek n Er kan geconcludeerd worden dat er geen redelijke grond is gevonden voor het vermoeden van belangenverstrengeling bij de door burgemeester Jaensch verstrekte vergunning voor het grote, tijdelijke terras in park Landskroon in juni van dit jaar. Dit is te lezen in het onderzoeksrapport van Governance & Integrity. Het onderzoek werd door burgemeester Emile Jaensch zelf aangevraagd toen eind juni bezwaar werd gemaakt tegen het terras door omwonenden.

De betreffende omwonenden schreven dat de burgemeester mogelijk een persoonlijke betrokkenheid had bij behandeling van de terrasaanvraag. Deze betrokkenheid zou blijken uit een nieuwsbericht in de Oegstgeester Courant en een inhoudelijke post van de burgemeester op Facebook waarin hij dit terras en andere terrassen van dezelfde aanvrager zou promoten.


Integer

Jaensch vroeg hierna de gemeenteraad te onderzoeken of zijn handelen rondom het realiseren van het terras integer was geweest

Na gesprekken met fractievoorzitters, de horeca-ondernemer en de burgemeester zelf trekt het adviesbureau nu dus de conclusie dat er ‘geen redelijke grond is gevonden voor het vermoeden van belangenverstrengeling’.


Geen beschuldiging

“De indieners van het bezwaarschrift hebben de burgemeester nooit beschuldigd van belangenverstrengeling”, laat hun woordvoerster Ida Petter in een reactie weten. “Daarom hebben we ook niet meegewerkt aan het rapport van Governance & Integrity. Wij hebben vanaf het begin af aan alleen maar gewezen op het gebrek aan objectieve belangenafweging." Verder stelt zij namens twaalf buurtgenoten: "Aangezien er gemeenschapsgeld is gespendeerd aan een integriteitsonderzoek over beschuldigingen die nooit zijn gezegd of geschreven, vind ik dit als inwoner van Oegstgeest een hoogst opmerkelijke gang van zaken en jammer van alle negatieve energie.”

Emile Jaensch liet aan de onderzoekers weten signalen van belangenverstrengeling zeer serieus te nemen, en deze als beschuldiging te hebben ervaren. Hij wilde deze kwestie daarom graag rechtgezet.