Pas in april 2021 zal het bestemmingsplan De Geesten worden vastgesteld. | Foto Willemien Timmerts
Pas in april 2021 zal het bestemmingsplan De Geesten worden vastgesteld. | Foto Willemien Timmerts Foto: Willemien Timmers

Planvorming De Geesten uitgesteld tot voorjaar van volgend jaar

politiek n De plannen voor ‘De Geesten’, het gebied rondom kasteel Endegeest, blijven voorlopig in de ijskast. De definitieve vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan is met zes maanden uitgesteld tot april 2021.

De vaststelling van het gewijzigde bestemmingsplan had uiterlijk op 16 oktober gebeurd moeten zijn. In een raadsmededeling heeft het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad laten weten dat zij benodigde onderzoeken niet op tijd afgerond krijgt om zich aan de planning te houden en verschuift dus de vaststelling van het bestemmingsplan. Het voorliggende plan maakte het bouwen op verschillende plekken op landgoed Endegeest mogelijk.

Door het uitstel krijgen de inwoners van Oegstgeest opnieuw de kans om hun zienswijzen over het bestemmingsplan in te dienen. Deze zullen dan worden meegenomen in het definitieve ontwerp. “Het afwachten van de onderzoeksresultaten en nieuwe zienswijzen zorgen voor een betere onderbouwing van het ontwerpbestemmingsplan. Dit komt de kwaliteit en transparantie ten goede”, aldus het college.

De Prof. Dr. Leo Kannerschool moet door dit uitstel nog langer wachten op een besluit over de eventuele verhuizing van de afdeling voor Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) van de Hazenboslaan naar de oude Julianaschool tegenover het entreegebouw van Endegeest. Zij hebben daarom een mailing de deur uitgedaan om bevriende bedrijven op te roepen hun steun te betuigen voor een spoedige verhuizing. Hun huidige VSO-gebouw voldoet immers al jaren niet meer voor de doelgroep: leerlingen met een autismespectrumstoornis. “Duidelijkheid hebben we tot nu toe nog niet gekregen bij de gemeente Oegstgeest. Om daar nu verandering in te krijgen, hebben we naast hulp van ouders, leerlingen en collega’s ook die van u nodig”, aldus de mailing. Ondertekenaars vragen de gemeente nadrukkelijk om over de huisvesting van dit deel van de Leo Kannerschool ‘een wijs en snel besluit te nemen.’

De mails zullen worden geprint, en binnenkort worden aangeboden aan de wethouder.


Milieustraat deze week langer open

afval n Om de drukte te spreiden is de milieustraat tijdens de herfstvakantie (tot en met 23 oktober) geopend van 08.00 uur tot 15.30 uur. Iedere woensdagavond is gemeentelijke punt om alle soorten afval weg te brengen bovendien extra geopend van 18.00 uur tot 20.30 uur.

Er worden maximaal vijf bezoekers op het terrein toegelaten. Dit betekent dat bezoekers voor de slagboom moeten wachten tot zij aan de beurt zijn, ongeacht het vervoersmiddel. Voor de veiligheid dragen medewerkers een mondkapje. De gemeente vraagt bezoekers dringend om óók een mondkapje te dragen. Bij de ingang van de milieustraat kan men gratis een mondkapje pakken.


Spelenderwijs leren over Egypte

Museum n De herfstvakantie staat in het Rijksmuseum van Oudheden in het teken van de nieuwe kindertentoonstelling ‘Op zoek naar Toetanchamon’ en het oude Egypte.

Nieuwsgierige speurneuzen kunnen in het Leidse museum aan de slag in de nieuwe kindertentoonstelling ‘Op zoek naar Toetanchamon'. Met spellen, filmpjes, codes en raadsels gaan ze op zoek naar Toetanchamons ondergrondse graftombe. Daarna nemen ze een kijkje in het Egyptische Dodenrijk en in een modern mummie-laboratorium. Ook toetsen ze het waarheidsgehalte van de vele verhalen die er bestaan over de beroemdste farao van Egypte. De tentoonstelling is ‘corona-proof': met interactieve spelletjes die met voetpedalen en sensoren worden gespeeld, ruim van opzet en te reserveren in tijdsblokken. Op zoek naar Toetanchamon' is speciaal voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Voor kleine broertjes of zusjes is er een speurkaart.

Ook in de andere Egypte-zalen van het museum valt er van alles te ontdekken over duizenden jaren oude farao's, mummies, piramides, wonderlijke goden en hiërogliefen.

Wie in de vakantie de deur niet uit wil, kan op de museumwebsite terecht: www.rmo.nl/thuis.

Knutselen in het Rijksmuseum van Oudheden. | Foto: Bibi Veth
Afbeelding