De tuin van het de Tilly Koenenlaan werd winterklaar gemaakt. | Foto Tim Helming
De tuin van het de Tilly Koenenlaan werd winterklaar gemaakt. | Foto Tim Helming Foto: Tim Helming

Tafelaars helpen Gemiva in tuin

tuinieren n Ieder jaar organiseert de Ronde Tafel Oegstgeest een sociale activiteit.

In het verleden zijn de jonge mannen bijvoorbeeld wezen schaatsen met asielzoekers, en zijn ze met oudere inwoners van het dorp naar een kerstmarkt geweest.

In deze bijzondere coronatijd zijn zulke uitstapjes helaas niet mogelijk. “Gelukkig hebben we een activiteit gevonden die corona-proof kon: we hebben op zaterdagochtend 10 oktober de tuin van het appartementengebouw aan de Tilly Koenenlaan winterklaar gemaakt maken voor de vijftien bewoners van Gemiva”, vertelt Diederik van Rijn.


De groep Tafelaars ging aan de slag in de grote tuin van de woongroep, waar de bewoners gezellig met hen aan de slag gingen. Ook werd er gezellig samen een kopje koffie gedronken in de tuin.


College presenteert Programmabegroting 2021 - 2024

politiek n Afgelopen maandag presenteerde het Oegstgeester college van burgemeester en wethouders de concept-Programmabegroting 2021 – 2024.

“Oegstgeest is financieel gezond en beschikt over een nagenoeg sluitende meerjarenbegroting”, sprak wethouder Financiën Matthijs Huizing. “Het was niet erg gemakkelijk om de begroting sluitend te krijgen zonder extra lastenverhoging en zonder pijnlijke bezuinigingen voor de inwoners van Oegstgeest.”

Hij liet weten ‘voor nu tevreden te zijn’, maar wel zorgen te hebben. “We constateren dat de rek er wel uit is. We zullen daarom nog scherper dan anders op de kosten moeten letten, en scherp aan de wind moeten zeilen.”

Het college heeft alle bekende en te verwachten ontwikkelingen meegenomen die van invloed zijn op de begroting; zoals de stijging van kosten voor de jeugdzorg en de tot nu toe bekende gevolgen van de coronacrisis. Dit jaar was het dus een lastige opgave om een sluitende begroting te presenteren. 2021 sluit met een klein tekort van € 33.000. De volgende jaren sluiten wel positief af, soms dankzij incidentele baten.

De hogere kosten van jeugdzorg drukken zwaar op deze begroting. Er is vooral budgettaire ruimte gevonden in het opschonen van oude kredieten en het realistischer plannen van lopende kredieten waardoor kapitaallasten vrijvielen of doorschuiven naar volgende jaren.

De dreigende tekorten in de maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg baren de wethouders zorgen. Ook het negatieve vooruitzicht dat Oegstgeest straks 750.000 euro minder krijgt uit het landelijke gemeentefonds, drukt.

Komend jaar stijgt de OZB met 2,5 % conform de meicirculaire 2020. De jaren daarna beperkt de stijging zich tot een inflatiecorrectie. De hondenbelasting en de precariobelasting, met uitzondering van het tarief op kabels en leidingen, kunnen jaarlijks worden verhoogd met de inflatiecorrectie. Voor dit jaar is de correctie voor de genoemde belastingen en heffingen niet doorgevoerd.

Er zijn ook risico’s en onzekerheden vanwege de gewijzigde rechten en verplichtingen in de Samenwerkingsovereenkomst Knoop Leiden West en het vervullen van functies in de huidige arbeidsmarkt.

Dat laatste blijkt nog steeds een probleem: “De kosten voor inhuur moeten niet verder stijgen. Liever vinden we vaste krachten, maar die zijn voor bepaalde vacatures erg moeilijk te vinden. Gelukkig hebben we ruimte gevonden om met een aantal professionals, onder andere op de afdeling planologie, extra afspraken te maken om ze aan ons te binden”, aldus burgemeester Emile Jaensch.

De burgemeester sprak ook over de veranderde werkomstandigheden, nu iedereen geacht wordt zoveel mogelijk thuis te werken. “Hoe gaan we om met onze kantine en de mensen die er werken als er bijna niemand meer op het gemeentehuis aanwezig is? En hoe faciliteren we thuiswerkers optimaal?” Een punt van aandacht is ook de manier waarop de komende Tweede Kamerverkiezingen geregeld moeten worden. “Dat gaat in deze coronatijd heel anders.”


Sportclubs

Een beetje goed nieuws is er voor de Oegstgeester sportclubs. "We hebben besloten hen drie maanden huur kwijt te schelden”, liet wethouder Jan Nieuwenhuis weten. "Inkomsten uit de sportkantines zijn immers weggevallen. Deze regeling is er één die vanuit het Rijk is geïnitieerd. Eerst moeten wij kwijtschelden, en later krijgen wij het geld weer vanuit Den Haag terug. Wij nemen hierbij het risico dat er heel veel gemeenten een verzoek indienen, en de uitkering wellicht minder wordt. Overigens hebben we ook verenigingen als ASC en LOHC, die niet van de gemeente huren, maar een eigen terrein hebben, uit eigen zak extra financiële middelen gegeven. We hopen dat de sportverenigingen het met deze steun in de rug redden in de toekomst."


Stroom

Wethouder Peter Glasbeek sprak onder andere over de druk op het elektriciteitsnetwerk. “In Oegstgeest-Noord staan we al voor uitdagingen, en worden er extra leidingen naar Rijnsburg gelegd.” Zou iedereen in Oegstgeest overstappen op een elektrische auto, dan is de kans groot dat netbeheerder Liander niet genoeg stroom kan leveren. “Als er om dit op te lossen nieuwe kabels de grond in moeten, is het van belang dat we direct ook andere zaken die in de grond zitten aanpakken. Zo hebben de inwoners van Oegstgeest zo min mogelijk overlast, en hoeft de straat maar één keer open. We moeten betrouwbaar zijn in onze planning."


Planning

De programmabegroting wordt op 29 oktober behandeld in de gemeenteraad en naar verwachting op 10 november vastgesteld. Vanaf eind volgende week is de begroting ook via de gemeentelijke website te vinden.

Volgende week meer over de programmabegroting 2021.

Afbeelding