In de Gruneriebuurt werden tweehonderd cupcakes uitgedeeld. Geen huis werd overgeslagen.
In de Gruneriebuurt werden tweehonderd cupcakes uitgedeeld. Geen huis werd overgeslagen. Foto:

Cupcakes in coronatijd voor de Gruneriebuurt

actie n Veel buurtactiviteiten kunnen helaas niet doorgaan door Corona de laatste tijd en nu we in de tweede golf terecht komen, ziet het ernaar uit dat het stil blijft, ook in de Gruneriebuurt.

Maar onder het motto 'a cupcake today keeps the Corona-stress away!' werden op alle 200 adressen in de Gruneriebuurt afgelopen zaterdag, 10 oktober, heerlijke cupcakes uitgedeeld, voor ieder was er één, bijna 600 stuks totaal! Ze waren gebakken door een aantal buurtgenoten met echte bakkerskwaliteiten.


In een tijd waarin velen vaak alleen zitten is een cupcake heerlijk bij de koffie of thee. "We kregen alleen maar enthousiaste reacties wat betekent dat het weer een geslaagde actie was", aldus de organisatie.


Nazanins gedachten over Nederland

column n Vrouwen zijn bang dat de taliban nog eens aan de macht komt.

Tijdens het taliban bewind moesten vrouwen thuisblijven. Ze mochten niet naar buiten, niet werken en niet naar school. Ze moesten boerka’s dragen.

Toen het regime van de taliban was afgezet werd het leven van de mensen en ook van vrouwen beter. De meisjes gingen naar school en de vrouwen konden gaan werken. Ze konden zelf kiezen of ze een boerka dragen of niet. Na de zes jaar regime van de taliban hebben in de afgelopen twintig jaar de mensen en speciaal de vrouwen zich ontwikkeld. Ze zijn bedrijven begonnen en hebben radio en televisie stations opgericht. Ze durven zich te laten zien op de TV. Ze hebben gevochten voor rechten voor vrouwen. Er zijn heel veel wetten aangenomen die hun positie verbeteren. Dit geldt voor de steden en de meeste provincies, maar in een aantal dorpen is de taliban altijd aan de macht gebleven. Van daar uit hebben ze steeds aanslagen gepleegd. Er is steeds gevochten tegen de buitenlandse militairen en het Afghaanse leger.

Een paar maanden geleden zijn vredesbesprekingen begonnen tussen de regering en de taliban in Quatar.De voorwaarde was dat er tijdens de besprekingen geen geweld gebruikt zou worden. Maar er zijn nog steeds aanslagen. Ze beloven van alles maar ze houden hun beloftes niet.

De vrouwen zijn bang dat de taliban nog eens aan de macht komt. De herinnering aan de donkere periode van toen is er nog en ze willen niet nog eens al die beperkingen. Ze willen vooruit en niet achteruit.


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.

Afbeelding
Afbeelding