Betrokkenheid vergroten

samen n Uit verschillende Oegstgeester organisaties komen ideeën om de betrokkenheid bij elkaar en bij de verschillende wijken te vergroten, en zo meer eenheid in het dorp te creëren.

Zo opperen sommigen dat voorstellingen en evenementen ‘in het hart van het dorp’ de burgers met elkaar kunnen verbinden. Anderen noemen ‘goede centrale voorzieningen’ zodat inwoners van alle wijken veel op centrale Oegstgeester plekken moeten komen.

Een organisatie als de SKO biedt ter verbinding alle ouders en partners webinars aan. “Zodat we allen iets samen doen.” Een school als De Lichtwijzer probeert lokaal zijn bijdrage te leveren door samen te werken met Marente en Present, en regelmatig met de leerlingen iets voor de senioren te organiseren.

Hockeyclub LOHC geeft aan graag meer samen te willen werken met alle Oegstgeester scholen, en, gezamenlijk met andere sportclubs, meer kennismakingsactiviteiten te willen aanbieden.

“Ook zou de gemeente bij de speelfaciliteiten in de wijken een directe relatie kunnen maken naar de sportverengingen.” Zij opperen een streethockey-veldje of een voetbalveldje met logo’s van de lokale clubs. Daar kunnen de sportclubs dan ook clinics verzorgen, wat weer voor verbinding in alle wijken zorgt. Ook korfbalvereniging Fiks stelt iets dergelijk voor: “Zet een vandaalbestendige korfbalpaal op elk speelveldje.”

Meer betrokkenheid kan ook ontstaan door nieuwe inwoners beter te informeren over de voorzieningen, zo stelt Biljartcentrum Oegstgeest. “Bijvoorbeeld in de vorm van een ‘hop on hop off’ bus om alle sportaccommodaties te bezoeken.”


Burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest is druk bezig om buurtnetwerken op te zetten, zodat senioren elkaar kunnen ondersteunen wanneer nodig. “We zouden graag zien dat Oegstgeest een dorpscoördinator aanstelt die actief bemiddelt tussen professionele zorg en buurtnetwerken.” De organisatie wil overigens in 2021 het initiatief nemen voor een conferentie over wonen, zorg en welzijn in de toekomst in Oegstgeest.