Het kruispunt Geverstraat - Terweeweg in juli 2019. | Archieffoto Wil van Elk
Het kruispunt Geverstraat - Terweeweg in juli 2019. | Archieffoto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Zorgen over verkeersveiligheid

politiek n Gemeenteraadslid Janssen (PrO) maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid op het kruispunt Geverstraat - Terweeweg. Volgens hem is die veiligheid achteruitgegaan.

Door Joep Derksen

“Regelmatig rijden er auto's tegen het verkeer in vanuit de Terweeweg richting Geverstraat. Dit maakt het kruispunt, dat voor fietsers al onoverzichtelijk is, er niet beter op”. Janssen riep wethouder Huizing op om te kijken of de fietsveiligheid verbeterd kan worden.

Dat zit er vooralsnog niet in. Huizing kijkt vanaf zijn kantoorraam dagelijks uit op het kruispunt. “Waarop baseert u dat de verkeersveiligheid achteruit zou zijn gegaan? Op dit moment is er geen aanleiding om dat te zeggen. Ik zie dat er regelmatig tegen het verkeer ingereden wordt, ook vanaf het parkeerterrein achter de Albert Heijn. De enige oplossing om dit te verminderen is gewoon handhaving. Maar onze handhavingscapaciteit is beperkt.”

Hij wil andere mensen vragen, of zij ook vinden dat de kruising onveiliger is geworden. “Mijn inschatting, is, dat het niet minder veilig is geworden.”


Extra controle op corona-overtredingen in Oegstgeest

politiek n Het gemeentebestuur gaat strenger handhaven en boetes uitdelen aan mensen die de coronaregels overtreden.

Dat is een van de gevolgen voor het feit dat Oegstgeest valt in een ‘Code Oranje’ gebied. Op zondag 20 september werd een Noodverordening van kracht en burgemeester Emile Jaensch lichtte tijdens de raadsvergadering van 24 september toe, wat dit voor gevolgen heeft.

“We moeten rekening blijven houden met de anderhalve meter afstand en beperking van de groepsgrootte. We gaan meer in de weekenden handhaven, daar waar horeca en sportverenigingen open zijn. Maar het handhaven gebeurt ook bij huwelijken. In de nabijheid van scholen wordt ook meer gehandhaafd, want daar is sprake van samenscholing van mensen.”


Bron- en contactonderzoek door GGD

politiek n Het bron- en contactonderzoek bij mogelijke corona-besmetting blijft de komende tijd doorgaan, zo laat wethouder Nieuwenhuis weten.

“Er wordt risico-gestuurd ingezet. Iedereen wordt gebeld door de GGD en in dat gesprek wordt een risico ingeschat. Alleen bij een laag risico wordt gevraagd of de persoon zelf contact kan opnemen met de mensen, waar ze mee in aanraking zijn geweest."

Momenteel worden nog eens twaalf mensen opgeleid, die kunnen helpen bij de uitvoering van het bron- en contactonderzoek. Dat liet de wethouder weten, naar aanleiding van vragen door PrO-raadslid Welling. (JD)


Integriteitsonderzoek bijna afgerond

politiek n Het integriteitsonderzoek naar burgemeester Emile Jaensch is bijna afgerond. Het eindrapport wordt op 9 oktober aan de raadsleden gestuurd.

Dat kreeg Lokaal-fractievoorzitter Van den Ouweelen donderdagavond 24 september te horen naar aanleiding van zijn vragen over de stand van zaken met betrekking tot het integriteitsonderzoek.

De gemeenteraad besloot in juli om dit onderzoek uit te laten voeren, nadat Jaensch door inwoners beschuldigd werd van ‘vooringenomenheid’ bij een terrasbesluit in Park Landskroon. (JD)


Bestuurders pakken samenwerking Leidse regio weer op

politiek n Het gemeentebestuur van Oegstgeest gaat de banden met de overige gemeenten in de Leidse regio stevig aantrekken. Als allereerste komt de gemeente Leiderdorp in het vizier.

Dit is mede omdat de gemeenteraad van Leiderdorp een motie heeft aangenomen om nieuwe energie te brengen in een betere samenwerking tussen de gemeenten in de Leidse regio.

Burgemeester Emile Jaensch kon in woord en daad laten zien, dat hij die vernieuwde samenwerking voortvarend oppakt.


'Nieuwe energie'

Hij deed dit naar aanleiding van vragen door CDA-raadslid Van der Hoeven.

Jaensch: “Ik heb al contact gehad met de wethouder in Leiderdorp. Eind deze maand hebben we een afspraak staan met bestuurders uit de Leidse regio.” Vervolgens wees de burgemeester op de gele stropdas, die hij droeg; met een sleuteltjesmotief er op. “Dat is een stropdas met het Leiderdorpse logo er op: we gaan graag over de grens met Leiderdorp samenwerken.” Lokaal-raadslid Van den Ouweelen waarschuwde dat dit bestuur niet te snel stappen moet zetten, omdat te intensieve samenwerking kan leiden tot het opheffen van de zelfstandigheid van Oegstgeest.