Groene kreek in Haaswijk.
Groene kreek in Haaswijk. Foto:

Krekenpad en Groene Kerk

dwaaltocht4 n De wandeling gaat langs de sloten en kreekjes van het oude veengebied deels over smalle paadjes tussen de kreken.

We beginnen tussen knooppunt 80 en 81 bij het Groene Kerkje, gelegen op een van de hoogste punten van een oude strandwal. Hier bouwde de monnik Willibrord zijn eerste kerkje, door zijn hoge ligging veilig voor overstromingen. De terp met kerkje is nog steeds een van de mooiste historisch plekjes van Oegstgeest. We gaan langs de nieuwe begraafplaats aan de overkant van de Haarlemmerstraatweg vanwege zijn mooie strakke lijnen, nemen een kijkje in de Kunstacademie Haarlem-Leiden, elke zaterdag vanaf 11.00 uur open, altijd de moeite waard en gaan dan naar rechts de wijk in. Links voor het kreekje over het gras naar het Componistenpad, waar we natuurlijk even een kijkje nemen bij het Muzieklint in het plantsoen van de Hendrik Andriessenlaan. Doorlopend over de Haaswijklaan zien we in de vijver voor de Joris de Witte en Daltonschool het Waterwerk van Piet Slegers, in de zon is het blinkend wit en lijkt het te bewegen. We gaan dit keer niet langs de Anima I en II, beelden van staal van Gerard Hali, maar steken de Haaswijklaan over en vervolgen de route via het Schrijvers- en Frederik van Eedenpad. Smalle fiets/wandelroute soms zo begroeit dat je helemaal niet de indruk hebt midden in een woonwijk te lopen. Aan het einde van het Schrijverspad bij knooppunt 10 gaan wij de fietsbrug over richting huis, wil je de dwaaltocht afmaken sla je rechtsaf de Nijhoflaan in en volg je de route naar het beginpunt het Groene Kerkje. Vanaf de kwekerij kan je het pad langs het Oegstgeesterkanaal volgen, vinden wij persoonlijk mooier wandelen dan over het Boerhaaveplein en de Wagenaarlaan.


Heb je ook een of meer dwaaltochten gedaan en wil je foto’s of een verhaal met ons delen, stuur het dan op naar info@openmonumentendagoegstgeest.nl of zet het op onze Facebook of Instagram.

Lineke Hofdijk, Osger.