Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Taal, geld en politiek

Met een allerlaatste opmerking richting VVD en CDA wil ik nog één keer terugkomen op de laatste crisis in de gemeenteraad van Oegstgeest. Het moet jullie toch wel verontrusten dat jullie tijdens de rondgang langs de andere partijen in de raad op jullie vraag “houden jullie ook zo van ons?” als reactie kregen “nou, neuh…..”. Een geluk dat de ervaren Ruud Koole toch nog een opening wist te vinden! Een minderheidscollege van VVD en CDA zou, ondanks alle grootspraak, in deze raad vrijwel zeker een heel kort leven zijn beschoren. Daarvoor zijn de weerstanden te groot. Als het gaat om verbinding is er nu echt werk aan de winkel. Een volgende crisis gaat Oegstgeest als zelfstandige gemeente niet overleven, dunkt me.

Dat gezegd hebbend wil ik het over een van de leuke dingen in de politiek hebben; de omgang met taal. Naast het aantal zetels is het doordachte gebruik van taal het sterkste instrument voor invloed. Hiermee kan zowel verbinding als verdeeldheid worden gecreëerd.

Een actueel voorbeeld hiervan is natuurlijk de “intelligente lockdown”. Wij kregen geen gewone lockdown zoals die sukkels uit de ons omringende landen. Nee, daar zijn wij Nederlanders veel te slim voor. Vandaar een “intelligente lockdown”. Draagvlak verzekerd. Tegelijkertijd zit in deze benadering ook het risico. Wij worden als slim aangesproken en dat zal de regering dan weten ook. Volop discussie momenteel over het vervolg.

Er zijn nog andere voorbeelden. Zo kwam ik enige tijd geleden in een discussie over de impact van bovengrondse hoogspanningskabels en straling de opmerking tegen dat we het wel hadden over “elektro-smog, de digitale asbest”. Zonder enig bewijs maakte dit iedereen al bij voorbaat ongerust.

Ook in de gemeenteraad van Oegstgeest speelt taal een belangrijke rol. Als je in een debat iemands stellingname weinig onderbouwd vindt maar hem/haar tegelijkertijd niet tegen het hoofd wilt stoten is het beter te zeggen dat het verhaal volgens jou gebaseerd is op “anekdotische evidenties” dan dat je roept “dit is borrelpraat”. Of een van mijn favorieten “het college heeft kennelijk gekozen voor een eclectische aanpak” in plaats van “ze rommelen maar wat aan”. Kortom, met taal roep je al dan niet gewenste beelden op. Taal is niet neutraal en daarmee een wapen in de politiek. In de raad van Oegstgeest merk je dat keer op keer.

In het “Nader coalitieakkoord” wordt soms met een enkel woordje aangegeven dat over een bepaald onderwerp door de onderhandelaar flink is gebakkeleid. Bijvoorbeeld lezen we op pagina 4 de zin “Daarom ligt nu (!) een verhoging van de OZB (naast inflatiecorrectie) niet voor de hand”. We mogen zondermeer aannemen dat het woordje “nu” er niet toevallig in is gekomen. Dat is terecht als we weten dat de gemeente met fikse tekorten zal worden geconfronteerd. Zowel de nauwelijks te beheersen kosten voor jeugdzorg als de impact van de corona-crisis zijn daar de belangrijkste oorzaak van. En het helpt dan niet dat onze oud-dorpsgenoot en D66 minister van Binnenlandse Zaken Ollongren met een tegemoetkoming kwam van 777 mln te verdelen over de provincies, de waterschappen en de gemeenten (342 mln voor hen) terwijl de gemeentelijke tekorten minstens 1.48 mld gaan bedragen.

Daarom is het goed dat de gemeenteraad zich bij motie heeft aangesloten bij de meerderheid van alle gemeenten om een hogere rijksbijdrage te eisen.

De leidende economen en niet alleen de aanhangers van de Modern Monetary Theory stellen dat tekorten op de rijksbegroting acceptabel zijn mits de aflossing over een langere periode wordt gedaan. De verhoudingen zijn echter zo dat wat op rijksniveau wel kan dat op gemeentelijke niveau niet mogelijk is. Oegstgeest kan het zich niet permitteren om zich niets van het tekort aan te trekken en net als Reagan indertijd op te merken “het begrotingstekort is nu zo groot, dat kan wel voor zichzelf zorgen”. Daar steekt de provincie een stokje voor.


Tim van Tongeren


SOEK is winterklaar

kringloop n Deze week hebben vrijwilligers van Kringloopwinkel SOEK de kledingafdeling omgezet naar winterkleding. "De kledingafdeling is onze best lopende afdeling. Daar besteden we ook veel zorg aan."

Na de uitverkoop van de zomerkleding hebben we nu de dozen met de winterkleding uitgepakt en opgehangen. Onze vrijwilligers hebben er vele uren voor vrijgemaakt.

De SOEK heeft vanwege de Corona-crisis nu een deurbeleid. Een mandje is verplicht en het aantal klanten per keer in de winkel is beperkt. "We zien u graag terug in de winterwinkel. Ook voor de inbreng van goederen."

De SOEK staat pal tegenover kasteel Endegeest. Er is een grote parkeerplaats