Ludwig van Beethoven door Joseph Karl Stieler, 1820, Beethoven-Haus Bonn. Beethoven schrijft in het manuscript van de Missa Solemnis opus 123.
Ludwig van Beethoven door Joseph Karl Stieler, 1820, Beethoven-Haus Bonn. Beethoven schrijft in het manuscript van de Missa Solemnis opus 123. Foto: Joseph Karl Stieler

In De Paulus wordt Beethovens 250ste verjaardag gevierd

muziek n De Zondagmatinees in De Paulus van 11 oktober en 8 november, aanvang 16.00 uur, staan in het teken van Beethoven. Diens 250ste geboortedag 16 december wordt hier alvast gevierd met zijn vijf Sonates voor cello en piano. Componist en musicoloog Leo Samama geeft 11 oktober mondeling een inleiding.

Door Lucien Knoedler

Frank Wakelkamp en Ursula Dütschler vertolken deze sonates volgens de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Zodoende zijn er in deze concerten twee onderscheidelijke piano’s, beter gezegd: pianofortes te bewonderen. Ursula Dütschler: “De twee vroege sonates opus 5 passen op een instrument van vijf octaven. Ze stammen uit Beethovens eerste periode en zijn opgedragen aan de niet onverdienstelijk cellospelende koning van Pruisen – die hem er rijkelijk voor beloonde. 8 november speel ik op een veel grotere piano, een van 2.50m, omdat de latere sonates om meer toetsen vragen. Dit is een prachtige fortepiano uit 1825, in Wenen gebouwd door Johann Fritz.” Hier blijkt uit, dat de werken te beluisteren in deze twee Zondagmatinees terug te voeren zijn tot de drie periodes waarin Beethoven compositorische ontwikkeling is ingedeeld. Aldus zal Leo Samama Beethovens adembenemende oeuvre toelichten.

Er is een combiticket voorhanden voor beide concerten in De Paulus. Reserveren is verplicht, kaarten zijn alleen online te verkrijgen: muziekkamer-oegstgeest.org. Aan de zaal is geen kassa.


Kinderboekenweek: Meet & greet         Lizzy Kaat en Jacques Verzijl

lezen n Recent is het kinderboek 'De twee vergeetachtige heksen' verschenen, geschreven door Jacques Verzijl en geïllustreerd door niemand minder dan Rijnlandse Boekhandel-medewerkster Lizzy Kaat (foto). In het kader van de Kinderboekenweek zijn zij beiden, met hun prachtige boek, in de Rijnlandse Boekhandel te vinden op zaterdag 3 oktober van 11.00 tot 14.00 uur. Toegang gratis.

Loena en Elektra zijn twee lieve oude heksen en dikke hartsvriendinnen van elkaar. Omdat ze zo ontzettend oud zijn, krijgen ze helaas last van vergeetachtigheid, vooral Elektra. Het toveren gaat daardoor helemaal niet lekker meer en haar zelfvertrouwen neemt hierdoor snel af. Zo worden er in plaats van lekkere appels, rotte peren getoverd. Loena is daarom extra toverlessen aan Elektra gaan geven. Telkens op hetzelfde vertrouwde, veilige plekje midden in het bos. Bij toeval ontdekt de tienjarige Matthijs samen met zijn hondje Casper deze twee oude heksen. Matthijs en Casper verschuilen zich achter een grote eik en luisteren alle toverformules af. Matthijs gaat proberen of hij zelf ook kan toveren. En dat lukt! ...

"Voor wie corona-veilig kinderboeken wil uitzoeken zijn wij op woensdag 30 september, donderdag 1 en vrijdag 2 oktober extra lang open tot 20.00."

Afbeelding