#Famke

Vorige week bij Jinek: ergernis, verbijstering en verwondering. Waar ging het over? U raadt het al. Over ‘#ikdoenietmeermee’. Zogenaamde ‘Bekende Nederlanders’ waren er klaar mee, al die coronamaatregelen. Daarom zouden ze samen de overheid er wel onder krijgen. Famke Louise, autotune zangeres met wel een miljoen volgers, was één van hen. Om dit rebelse, naar vrijheid snakkende initiatief toe te lichten, was zij uitgenodigd door Jinek. Gewapend met spiekbriefje probeerde Famke met halve zinnen uit te leggen waarom zij de overheid een lesje wilde leren. Bij het aanhoren van deze aperte onzin, nam mijn irritatie snel dramatische vormen aan.

Tegenover haar zat Diederik Gommers. U weet wel, de man die zo oprecht, zeer doordacht en ter zake kundig vanuit de intensieve zorg wel meedoet tegen corona. Zijn reactie op Famke was ronduit indrukwekkend. Want hij luisterde echt, begreep haar frustraties en nam deze heel serieus. Ook al was de makkelijkste route om vanuit zijn positie haar top-down feitelijk op haar slechte nummer te zetten, toch deed hij dat juist niet. Integendeel. Hij nodigde haar hartelijk uit om het gesprek aan te gaan. Hij ging naast haar staan. En dat bleef niet zonder gevolgen, want de dag daarna bood Famke Louise haar excuses aan en gaf in het openbaar toe dat ze fout zat. Je moet het maar durven als je 21 jaar jong bent en een groot deel van Nederland vindt dat je op zijn minst onvergeeflijk onbenullig bent geweest.

De open reactie van Diederik Gommers deed me weer eens beseffen dat ook ik zo maar in woord of gedachte polariseer of ongehoord veroordeel. Dan blijf ik er figuurlijk tegenover zitten en heb het lef en de openheid niet om samen op te lopen. Ook in Oegstgeest loopt het zo maar spaak, met de affaire Endegeest nog vers in het geheugen: verdachtmakingen, ongehoord veroordelen, en zelfs een heuse Twitterfittie. Daarom ben ik zo blij met de uitnodiging, die al eeuwenlang staat als een huis, ook vanuit de Oegstgeester kerken. Dat het enorm heilzaam is te erkennen dat je zo maar eens fout zat, dat je niet hoeft te oordelen en dat er ruimte is voor vergeving. Vooral ook omdat sinds duizenden jaren gratis duurzame vrijspraak en vergeving voorhanden is. Inclusief voor #Famke.

Jelle Wesseling