Redactieleden en betrokken bij OKe plantten de boom met de wethouder. | Foto Willemien Timmers
Redactieleden en betrokken bij OKe plantten de boom met de wethouder. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Gemeente schenkt Jubelboom

planten n Dit jaar bestaat het Oegstgeester Kerkblad OKe vijftig jaar. Vanaf 1970 wordt namens de kerken in Oegstgeest één Oegstgeester Kerkblad (OKe) uitgebracht en huis aan huis bezorgd – een unicum in Nederland.

Door Willemien Timmers

Om dit lustrum te vieren bood wethouder Jan Nieuwenhuis op vrijdag 25 september een boom aan aan de voorzitter van de Oke-redactie, Arjan de Kok. De ‘jubelboom’ werd met vereende krachten geplant bij het Lange Voort Winkelcentrum, ter hoogte van de bibliotheek.


Compliment

“De vijftigjarige OKe is een mooi en interessant blad met veel diepgang, dat ook door veel niet-kerkelijken wordt gelezen”, sprak de wethouder. “En dat is een compliment. Veel mensen trekken eraan in hun vrije tijd om bij dit blad en de bezorging te helpen. Daar kijk ik met veel plezier naar.”

Arjan de Kok was blij verrast toen hij zomaar een telefoontje uit het raadhuis kreeg dat het gemeentebestuur een boom wilde aanbieden. “Passend en verrassend!”, zei De Kok. “Het is uiteindelijk een cadeau voor de hele Oegstgeester bevolking. Samen hebben we bedacht dat het een lindeboom moest worden, waarbij het bordje ‘Jubelboom’ geplaatst wordt.” De Kok refereerde ook nog aan de ‘Heilige Eik’ die ook ergens vlakbij de Oudenhof-burcht gestaan moet hebben, en waarvan de overlevering zegt dat hij verzaagd is voor planken van het schilderij ‘Het laatste oordeel’ van Lucas van Leyden.

Afgelopen vrijdag ging trouwens een ‘invalboom’, een amberboom, de grond in, omdat een linde in november pas uit de volle grond geschept kan worden.

Het kerkelijke gezelschap dat vrijdag aanwezig was, hoopt dat er op termijn ook een ‘jubelbankje’ rondom de boom geplaatst kan worden. “Waar dan alleen maar positieve verhalen verteld mogen worden”, werd er lachend opgemerkt.

Overigens was het eerste verhaal bij de boom best negatief. De ondernemers van de winkeliersvereniging betreurden het ten zeerste niet betrokken te zijn geweest bij dit project. Voor hen kwam de boom, en de plek daarvan, als een volslagen verrassing. “Tot onze verbazing is er een boom geplant op een stoep die nog heringericht moet worden”, aldus voorzitter Alexander Beekhuis. “Deze boom past beter in het park, zodat we er bij de beloofde herinrichting van het middenplein en de omgeving, waar de gemeente een plan voor zou maken en waar we nog steeds op wachten, er geen rekening mee hoeven te houden.” Het winkelcentrum heeft al jaren te maken met niet afstappende fietsers en brommers in het voetgangersgebied die regelmatig voor gevaarlijke situaties zorgen.