Afbeelding
Foto:

Dwaaltocht 6 - Pastoorswetering

wandelen n De Pastoorswetering loopt van het Oegstgeesterkanaal, langs de oude pastorie aan de Groenhoevelaan, achter de Grunerie en gaat op in de sloten bij de Apollolaan. Daarna loopt de wetering via een lang ondergronds traject naar het bos van Rhijngeest.

De waterweg is ongeveer twee kilometer lang maar was oorspronkelijk langer. De wetering was waarschijnlijk een uitloper van het getijdensysteem van de Rijn. De aangegeven Dwaaltocht uit het Osger-boekje duurt ongeveer een uur, maar als je vanaf De Forens rechtstreeks naar De Uil wandelt, scheelt dat vijfentwintig minuten.

"Wij starten in de Louise de Colignylaan bij de ingang van het bos van Wijckerslooth. Natuurlijk hebben we eerst nog even naar de gedenkzuil van prof.Daniël Wyttenbach gekeken. Hij was de laatste bewoner van buitenplaats D’Hoogenboom. Als we naar de ingang van het bos lopen ruiken we de appeltaarten die bij het Jottum gebakken worden.

Linksaf met een lus naar het midden van het bos. Daar staat het oorlogs- en verzetsmonument van de Oegstgeester beeldhouwer Herbert Nouwens. Dan weer linksom naar de uitgang van het bos aan de Rhijngeesterstraatweg. We lopen langs het recent weer mooi gerestaureerde, herstelde en geschilderde Klein Curium (dat ooit dienst heeft gedaan als herberg!) naar Duinzigt. Wij kunnen ons nog goed de nonnen (zusters Franciscanessen ) herinneren die daar woonden en onderwijs gaven. Voor een niet rooms katholiek opgevoede jongen was dat een indrukwekkend gezicht. Wij lopen via de Duinzichtstraat naar het Oude Raadhuis . In 1900 verloor het gebouw zijn functie als raadhuis, omdat toen het nieuwe raadhuis in het Wilhelminapark in gebruik genomen werd. Tot in de jaren ´80 was er de groenten-en fruithandel van de familie Hoogervorst gevestigd. Oversteken naar de Aert van Neslaan waar op de hoek De Forens staat. Heel goed vormgegeven op deze altijd winderige plaats.


Als je nu naar De Uil wil, kan je schuin terug naar de Dorpsstraat. Dat scheelt bijna een half uur wandelen, maar wij lopen, volgens het kaartje, via de Hofdijck linksaf de Adm de Ruyterlaan in."
Lees meer op www.oegstgeestercourant.nl over de rest van de wandeling.


"Volgens mijn app. FitzeeWalk hebben we nu 3.76 km gewandeld in 52.22 minuten. Ik heb de helft van mijn doel (10.000 stappen per dag) gehaald.

Welke Dwaaltocht zal de volgende zijn?"

Arie Stierman