Jazzmusicus Ack van Rooyen. | Foto Jurjen Donkers
Jazzmusicus Ack van Rooyen. | Foto Jurjen Donkers Foto: Jurjen Donkers

Buma Boy Edgar 2020 laureaat Ack van Rooyen in De Paulus

muziek n Zondag 4 oktober om 16.00 uur treedt in De Paulus de befaamde jazzmusicus Ack van Rooyen op, met pianist Juraj Stanik. Aan hem is de Buma Boy Edgar Prijs 2020 toegekend. Dit is belangrijkste prijs in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek.

Ack van Rooyen (1930) is een van de meest persoonlijke en unieke stemmen op flugelhorn (bugel) en toonaangevend in de geschiedenis van de Europese jazz. “Het lijkt alsof de flugelhorn alleen voor hem is uitgevonden”, zei Ack’s broer, de bekende arrangeur en componist Jerry van Rooyen (1928-2009). Als trompettist in The Ramblers zette Rooyen in de jaren vijftig al de toon. Hij maakte deel uit van de eerste moderne jazzgeneratie in Europa en nam talloze platen op met zowel Nederlandse als internationale artiesten. Zo is hij te horen op de legendarische plaat Jazz Behind the Dikes, samen met Nederlandse grootheden onder wie Rita Reys en Rob Madna.

Ack van Rooyen was een van de oprichters van het legendarische United Jazz & Rock Ensemble, verder hoofdsolist bij de orkesten van Bert Kaempfert, de Skymasters en Peter Herbolzheimers Rhythm Combination & Brass. Hij speelde ook op het Jazz Festival van Montreux, met Miles Davis en het Quincy Jones Orchestra. Dit is te zien in The Birth of The Cool, de nieuwe documentaire over Miles Davis. Voor zijn verdiensten werd Ack van Rooyen meerdere keren onderscheiden. In 2006 ontving hij een Duitse ridderorde, in 2007 de Singer Laren Jazz Award, in 2017 de Blijvend Applaus Prijs, sinds vorig jaar is hij Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Pianist Juraj Stanik speelde talloze gigs met klinkende namen uit de internationale jazz. Hij werkte intensief samen met Toon Roos en met Ack van Rooyen, stond op het podium met Benny Golson, Chris Potter, Pat Metheny en vele anderen. Stanik is hij ook een uitstekende solist. Zijn spel klinkt fris en onbevangen, enerzijds beïnvloed door moderne jazzhelden onder wie Herbie Hancock en Mulgrew Miller, anderzijds door klassieke componisten zoals Chopin, Debussy en Bartók. Reserveren verplicht: muziekkamer-oegstgeest.org, geen kassa aan de zaal.