Op de Duikerbrug: 'De tekeningen de leidingen blijken achterhaald.' | Foto Willemien Timmers
Op de Duikerbrug: 'De tekeningen de leidingen blijken achterhaald.' | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Raadsleden bezoeken wijken

ontmoeting n Afgelopen zaterdag fietste zo ongeveer de helft van alle raadsleden door de wijken Haaswijk en Morsebel en door de aloude Dorpsstraat, om daar met wijkbewoners en vertegenwoordigers van instanties te praten over de stand van zaken in ‘Oegstgeest-Noord’.

Door Willemien Timmers

In de Joris de Witteschool werd tijdens een eerste kopje koffie een presentatie gegeven door de gastschool samen met de Daltonschool over onder andere parkeeroverlast en gevaarlijke verkeerssituaties. De raadsleden stelden tal van vragen, en konden zich door ter plekke aanwezig te zijn een goed beeld vormen van de zorgen onder de schoolbestuurders.


'Er is geen bewegwijzering naar de begraafplaats'

Na een bezoek aan vertegenwoordigers van Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest en de Vitality Club, waar gesproken werd over vergrijzing en voorzieningen voor senioren in de wijk, werd doorgefietst naar de Groene Kerk. Daar konden betrokken Oegstgeestenaren van de Stichting Begraafplaats Groene Kerk hun hart luchten. “Nu men vanuit de Dorpsstraat niet meer bij de kerk kan komen, geeft dat problemen. Mensen komen van heinde en verre voor een uitvaart, en staan dan achter de betonblokken vast, terwijl er geen bewegwijzering is waar ze wel heen moeten.” Ook werd de behoefte aan verlichting op het parkeerterrein gemeld. “Ons wordt vanuit het gemeentehuis verteld dat dit buitengebied is, maar er moet iets gebeuren. Er lopen te veel vage figuren rond.”


Duikerbrug

Ook op de voor autoverkeer afgesloten Duikerbrug in de Dorpsstraat gingen de raadsleden het gesprek aan met bewoners. “Als men aan de brug aan het werk gaat, ben ik bang dat mijn huisje wordt beschadigd”, betoogde Henk Heemskerk. Ook uitten bewoners hun zorgen over de rommelige entree. “Het is een klerezooi.”

De inwoners van de Dorpsstraat willen duidelijkheid. “Laat ons het grotere plaatje zien, dan weten we waar we aan toe zijn. Wat is het plan? Komt er een tweebaansweg straks als de brug hersteld is? En gaat de garage van Sondermeijer weg? Behandel ons als een volwassen gesprekspartner!” CDA-raadslid Mandema sprak over een ‘complexe situatie’.


“Straks als het terrein van de Almondehoeve ontwikkeld wordt, moet daar ook een verkeersweg komen, wellicht via de Groenhoevelaan.” Deze opmerking was voor sommige mederaadsleden ook een verrassing. Het vernieuwen van de Duikerbrug laat nog even op zich wachten. “De tekeningen van hoe alle leidingen lopen blijken achterhaald,” aldus Mandema.


Niet vergeten

De groep werd na afloop van de fietstocht hartelijk ontvangen in de Haeswykflat. Marco van der Horst vertelde over de wijkvereniging en de dringende behoefte aan vrijwilligers. Snackbarhouder Rob Heemskerk betoogde toch vooral het Boerhaaveplein niet te vergeten als men plannen en beleid aan het maken is.


Eenzaamheid

De voorzitter van de VVE-Haeswyk deed een boekje open over zijn drukke vrijwilligersbestaan, waarin hij vaak als enige contactpersoon fungeert voor mensen uit zijn flat. “Het is schrijnend als je ziet dat mensen soms niet eens uit het ziekenhuis worden opgehaald door hun eigen kinderen.”


Organisatoren Sita Dewkalie (gemeente) en Sietske Steenbergen (Sociaal Makelaar) kunnen tevreden terugkijken op de morgen, waarin veel nuttige informatie werd uitgewisseld. Een dergelijk raadsbezoek aan een wijk zou eigenlijk veel frequenter moeten worden ingepland.