Er is genoeg te zien in de Polders Poelgeest. | Eigen foto
Er is genoeg te zien in de Polders Poelgeest. | Eigen foto Foto:

Dwalen en verhalen

wandelen n Normaal gesproken zou 12 en 13 september het Osgerweekend zijn, onze eigen versie van de Open Monumentendag. Die ging niet door, maar in het Osger boekje Opstap & Ontdek! Wandelend langs erfgoed, natuur en kunst in Oegstgeest staan elf ‘inspirerende dwaaltochten’ voor het hele jaar.

"Het afgelopen weekend wandelden we met gezin en logé dwaaltocht 2 door het natuurgebied bij Poelgeest. Hoewel het op loopafstand van ons huis ligt, komen we hier zelden. Het rondje Klink, dwaaltocht 3, is een vertrouwder gebied. Via Kasteel Oud-Poelgeest (dwaaltocht 1) lopen we naar het begin van de tocht. Onwillekeurig denk ik aan de Joodse onderduikers die hier ooit in het boswachtershuis ondergedoken zaten. Nu is er aangename bedrijvigheid rond het terras van het koetshuis. Wij wandelend, zoon steppend, genieten van de warme zonnestralen die door de donkere wolken schijnen. Bij molen Het Poeltje aangekomen stoor ik me aan het afgesloten voetgangersbruggetje. Er ontbreken enkele vloerbalken. Mijn stemming fleurt op bij de aanblik van de molen en de fraaie lichtval.

Langs het water wandelen we verder het natuurgebied in. We zien enkele wandelaars, vogelaars en joggers. Druk is het niet deze zonnige zondagochtend. Het schelpenpad leent zich niet voor steppen maar onze zoon klaagt niet. Er is genoeg te zien. In het water zwemmen eenden, maar ook een hele groep lepelaars wacht ons op. Even later stuiten we op de kleine kudde zwarte schapen. Het wordt opeens duidelijk waar de poep vandaan komt. We blijven even staan kijken.

We komen aan bij de Warmonder Lede. Met een versnapering in de hand wandelen we verder richting de historische scheepswerf. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik hier nog niet binnen geweest ben. Het is toch mooi om zo’n oud ambacht in de gemeente te hebben, gelegen langs de trekvaart, één van de erfgoedlijnen van Zuid-Holland.

Water is dan ook het thema van deze polderwandeling."

Menno Welling