Afbeelding
Foto:

Barakken

Voor veel studenten stond ‘Oegstgeest’ aan het eind van de vorige eeuw synoniem voor ‘de barakken’.

‘De barakken’ - begonnen in hun leven als ’t Duijffhuijs - werden op vrijdag 18 september 1981 geopend door de heer Koppelaars, oud-lid van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Leiden. ‘’t Duijffhuijs staat voor 200 semipermanente kamers in 20 paviljoens en is gelegen aan de Oude Rijnsburgerweg te Oegstgeest’, liet de Leidse Courant destijds weten.

Ook in die jaren was de kamernood hoog. Toen ook nog eens de barakken aan het Piet Paaltjenspad gesloopt moesten worden voor de bouw van het LUMC, moesten er elders nieuwe kamers verrijzen. Het stuk grond voor ’t Duijffhuijs, zo ongeveer waar Park Landskroon nu ligt, was eigendom van de universiteit en oorspronkelijk bestemd voor uitbreiding van de Hortus Botanicus. De kosten voor ‘het barakkendorp’ bedroegen in die tijd ongeveer drie miljoen gulden.

Ruim twee decennia lang woonden er daar studenten, die feestvierden in de ‘Middenbarak’. Het was er vredig totdat in juni 1998 de Centrale Opvang Asielzoekers (COA) bekendmaakte er tweehonderd vluchtelingen te willen huisvesten. Dat nieuws sloeg bij de studenten in als een bom, zo liet het Leidsch Dagblad weten, want velen genoten van ‘het subcultuurtje’ in het wooncomplex. Zij kregen een brief dat ze hun kamer per 1 september moesten verlaten. Volgens de Stichting Leidse Studentenhuisvesting (SLS) waren de barakken versleten en was er een ‘niet onaanzienlijke leegstand’. Uiteindelijk kwamen er 180 vluchtelingen wonen, naast een groep studenten. Op 1 september 2001 moesten deze asielzoekers de barakken weer verlaten, wat breed werd uitgemeten in de media. De studenten bleven achter en wilden de (sterk verouderde) barakken niet verlaten. Dit mondde uit in een ‘achterhoedegevecht tegen een nogal matig communicerende Stichting Leidse Studentenhuisvesting’, zo berichtte universiteitsblad Mare. Ook werden er woningen gekraakt door achtergebleven asielzoekers. Deze ‘soap’ resulteerde in allerlei procedures, waarbij de SLS uiteindelijk aan het langste eind trok.

Op maandagmorgen 1 september in 2003 werden de barakken uiteindelijk met de grond gelijk gemaakt.


Barakken II

Een subsidie vanuit Den Haag zorgde er een jaar later voor dat iets verderop in Nieuw-Rhijngeest Zuid opnieuw studentenwoningen verschenen. Studentenhuisvester DUWO liet tussen september 2004 en mei 2005 136 semipermanente voormalige asielzoekerswoningen plaatsen, waarin zo’n 540 studenten kwamen wonen.

Op vrijdag 14 januari 2004 kregen de eerste studenten (voor 225 euro all-in per maand) de sleutel van hun ‘plastic huis’.

Na jaren afwezigheid van studenten, ze vertrokken eind 2013, zullen zij ergens in de komende jaren weer terugkeren. Het plan voor de woonwijk in Nieuw-Rhijngeest Zuid, bevat immers ook 300 studentenappartementen.

Daarover volgende week meer.