PrO, CDA en VVD presenteren het vernieuwde coalitieakkoord. | Foto Willemien Timmers
PrO, CDA en VVD presenteren het vernieuwde coalitieakkoord. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Reset Oegstgeester coalitie

politiek n De nieuwe coalitie van Oegstgeest is dezelfde als voor de crisis, vlak voor de zomer. Toen stapte wethouder Peter Glasbeek op wegens een verschil in inzicht over wie het laatste woord heeft over bebouwing en bewoning in en rondom kasteel Endegeest. Een week later verliet zijn partij, Progressief Oegstgeest (PrO), de coalitie. Op vrijdag 11 september werd in de raadszaal van het gemeentehuis het nieuwe coalitieakkoord - een Nader coalitieakkoord - gepresenteerd door VVD, CDA én PrO.

Door Willemien Timmers

Bij een nieuwe coalitie horen doorgaans ook nieuwe wethouders, zeker na een crisis. Opmerkelijk is dat Progressief Oegstgeest tóch opnieuw met dezelfde partijen aan de onderhandelingstafel plaatsnam, en opnieuw Peter Glasbeek als wethouder naar voren schoof. Zodoende bestaat nu, na een maand of twee van crisis en overdenkingen, niet alleen de coalitie, maar ook het college uit dezelfde personen als voorheen.

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zal het college, naast burgemeester Emile Jaensch, dus bestaan uit de wethouders Matthijs Huizing (VVD), Peter Glasbeek (PrO) en Jan Nieuwenhuis (CDA). Door nadere afspraken te maken en met enkele verschuivingen in de portefeuilleverdeling kan volgens informateur Ruud Koole een frisse, nieuwe start worden gemaakt. Een ‘reset’ noemde Koole dit bij de presentatie. “Partijen zijn over hun eigen schaduw heen gesprongen, en willen weer voluit aan het werk. Ik dank ze daarvoor zeer.”

Om te voorkomen dat er weer een wethouder opstapt, is in het coalitieakkoord vastgelegd dat de drie partijen regelmatig een coalitieoverleg hebben ‘om goede onderlinge samenwerking te bevorderen’. Een andere intentie is dat de drie partijen zich er voor inzetten dat de gemeenteraad zo goed mogelijk kan functioneren ‘door te streven naar het tijdig informeren van de raad als geheel’. In dit opzicht is het op zijn minst opmerkelijk te noemen dat oppositiepartijen D66, Hart voor Oegstgeest en Lokaal niet op de hoogte waren van en niet waren uitgenodigd voor de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord.

Een derde punt dat nadrukkelijk werd genoemd is dat VVD, CDA en PrO zich willen inspannen zodat de bewoners van Oegstgeest zo goed mogelijk worden geïnformeerd en zoveel mogelijk worden gehoord. ‘De leidraad participatie is hiervoor de basis’.Afgesproken is dat dossier ‘De Geesten bij wethouder Huizing blijft, die dat afgelopen maanden onder zijn hoede had genomen. Alleen ‘Overgeest’, het gebied achter het raadhuis, zal weer in de portefeuille van Glasbeek terechtkomen.

Lees de reacties van de zes politieke partijen op deze nieuwe start op pagina 5.