Flamenco-avond in openluchttheater

muziek n Op zaterdag 19 september is er om 20.00 uur een Flamenco-avond in Openluchttheater Leidse Hout.

Na het grote succes van vorig jaar is het voor het organiserende team een waar genoegen om bezoekers opnieuw onder te dompelen in de fantastische klanken en dans van de Spaanse Flamenco.

Miki Vos (dans), Vicente Jose Palmas (gitaar) en Juan Peñas (zang) treden op in het bijzondere, groene openluchttheatertje.

Door het natuurlijke decor krijgen de optredens een unieke omlijsting. Het publiek kan tijdens de voorstelling op het puntje van de stoel zitten, languit in het gras liggen of een kleed meenemen en picknicken. Op 19 september kan het publiek zich laten meevoeren naar de wereld van strakke gitaren, wervelende rokken, syncopisch geroffel, gekwelde blikken en emotievolle zang.

Op zaterdag 26 september treedt het Ploef kindertheater op in Openluchttheater Leidse Hout.


Nikolai Medtners magnifieke toonzettingen van Russische poëzie

muziek n In de matinee in De Paulus zondag om 16.00 uur, vertolken mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters liederen van de Russische componist Nikolai Metdner (Moskou, 1880-Londen, 1951). Het zijn toonzettingen van gedichten van onder anderen Lermontov, Tjoetjev en Poesjkin.

Alexandr Poesjkin (1799-1837) wordt gezien als een van de grootste dichters van de wereldliteratuur, zijn oeuvre is in Rusland tot op de dag van vandaag geliefd, graag gelezen en voorgedragen. In Tasjkent op school, leerde Ekaterina Levental meerdere Poesjkin-gedichten uit het hoofd. Geen wonder dat Medtner, fenomenale pianist en pianist, deze even goed van binnen kende. Een wonderkind met de grootse carrière in het verschiet, besloot hij dat spoor niet te kiezen en legde zich op componeren toe. Na de oktoberrevolutie in 1917 vertrok hij met zijn echtgenote naar Berlijn en later Parijs, na een bejubeld concerttournee voor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vestigden zij zich in 1936 in Londen. Medtner verkoos een teruggetrokken bestaan, tot de Maharadja van Mysore in 1948 besloot alle pianowerken van Medtner vast te leggen, uitgevoerd door de componist zelf. Zij liederen zijn niet integraal opgenomen, hiervoor zorgen nu Ekaterina Levental en Frank Peters eindelijk. De eerste van vijf cd’s is inmiddels verschenen, de tweede, inmiddels opgenomen, komt in januari uit. Zij lichten de liederen van Medtner mondeling toe, in het programmaboekje staan ze in het Nederlands samengevat. Reserveren is verplicht, kaarten zijn online te verkrijgen: muziekkamer-oegstgeest.org. Er is géén kassa aan de zaal.