Collecte-organisatrices Joke Ploem en Ada Blanken. | Foto Wim van Tuijl
Collecte-organisatrices Joke Ploem en Ada Blanken. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Collecte Nierstichting gebeurt dit jaar per kaart

geven n Collecteren voor goede doelen in Oegstgeest is een niet meer weg te denken traditie. Ook de Nierstichting collecteert, al vanaf 1977, ieder jaar in Oegstgeest. Elk jaar wordt in week 38 gecollecteerd. Dit jaar van 14 tot en met 19 september. Vanwege het coronavirus is besloten de collectanten niet langs de deuren te sturen, maar een kaart in de brievenbussen te laten doen met het verzoek te willen bijdragen aan de Nierstichting.

Door Wim van Tuijl

Organisatrices Joke Ploem en Ada Blanken vertellen graag meer over de Nierstichting en het plaatselijke comité. “In 1977 is de plaatselijke collecte voor dit goede doel opgezet door Ada Blanken, gesteund door Gonnie Backus. Later kwam Joke Ploem erbij”, vertelt Ada.


“Al die jaren werden de collectebussen door leden van de Rotaryclub Oegstgeest e.o. bezorgd bij de collectanten. Er is altijd een lid van deze Rotaryclub voorzitter van het plaatselijke comité. Nu is dat de heer Brenkman”, vult Joke aan.


Kaart in de bus

Dit jaar verspreiden de collectanten een kaart met oproep om geld aan de Nierstichting te schenken. “Wij kiezen dit jaar voor de veiligheid voor onze collectanten. Vandaar deze optie”, motiveert Joke.


onderzoek en ondersteuning

“De Nierstichting doet veel goed werk. Ze zet zich in voor onderzoek en financiert ontwikkeling van nieuwe, betere, behandelmethoden. Er wordt ook gewerkt aan voorlichting omtrent preventie van nierziekten.

Vergeet niet dat nierpatiënten een risicogroep vormen bij het oplopen van het coronavirus. Zij kunnen ernstig ziek worden en ook kan de donornier in gevaar komen.

De Nierstichting doet er alles aan om nierpatiënten, mensen die getransplanteerd zijn en hun naasten te ondersteunen”, geeft Joke aan.

Op de kaart staan twee manieren gemeld om geld te doneren:

• Overmaken via de QR-code op de kaart met de mobiele telefoon.
• Geld overmaken op het rekeningnummer van de Nierstichting: NL 92 RABO 0383542510 onder vermelding van de Oegstgeester code: 00012816.

"Alvast heel hartelijk dank."