Tijd om te gaan

Architect Sander Flach had een humoristisch toespraakje bij de opening van het Dorpscentrum. Wie hem een beetje kent, weet al dat het geen droog praatje wordt. Mensen vragen weleens waar het centrum is van ons dorp, zo vertelde hij. Is dat nou het ene winkelcentrum, of het andere? Of is dat de wijk waarin het gemeentehuis ligt? Was het centrum vroeger rond het oude raadhuis aan de Wijttenbachweg misschien? Het was tot nu toe altijd onduidelijk. Maar vanaf nu kunnen we het Dorpscentrum zo bestempelen, is zijn voorstel. De naam zegt het al. En wat is het prachtig verbouwd. Persoonlijk ben ik blij dat het glas-in-loodraam er nog in zit. Vele Oegstgeestenaren kennen dat denk ik. Heel bijzonder.


Toch zou de burcht Oudenhof, met daarop de verhalenverteller, ook wel als centraal punt hoge ogen gooien. Staande boven op de heuvel legt de grote mensfiguur zijn oor te luisteren op de aarde onder zich, waar de resten liggen van de vroegmiddeleeuwse burcht de Oudenhof.


'Het ga u allen goed, ofwel God bless you'

Maar gekissebis over wat of wie het centrum van Oegstgeest is levert niet zoveel op. Beter is het om je oor te luisteren te leggen, om op zoek te gaan naar verhalen die echt van betekenis zijn. Op zoek naar een centrum in je bestaan, zijn er vele mooie verhalen te beluisteren in de wereld. Maar waar vind je nou een verhaal dat er echt toe doet? Dat wezenlijk het centrum van je hart, van je leven zou kunnen vullen?


Waar staan verkeersborden, misschien in de vorm van mensen, die de goede weg wijzen, naar een verhaal of Iemand in dat verhaal die ertoe doet?


Drie jaar lang heb ik met plezier deze columns gevuld. Om te voorkomen dat u mij voorspelbaar gaat vinden, heb ik besloten te stoppen. Ik draag het stokje graag over aan Mieke Kerkhof. Veel succes, Mieke! Het ga u allen goed, ofwel God bless you.


Alice Siepelinga