Een voor een werden de bomen in de Juffermansstraat afgelopen maandag gerooid. | Foto Wiro Gerards
Een voor een werden de bomen in de Juffermansstraat afgelopen maandag gerooid. | Foto Wiro Gerards Foto: Wiro Gerards

Bomenkap Oranjepark

herinrichten n Afgelopen maandag is de gemeente Oegstgeest gestart met het kappen van bomen in de Juffermansstraat in het kader van de werkzaamheden in het Oranjepark.

Ondanks aankondigingen schrokken bewoners hier toch van. "Het is misselijkmakend om te zien dat gezonde bomen als luciferhoutjes verdwijnen in de shredder", schrijft een bewoner op Facebook. "Herinrichting noemen ze het".


De gemeente laat via hetzelfde medium in een reactie weten dat een externe boomexpert heeft aangegeven dat de kwaliteit van veel bomen 'matig tot slecht' is. "De uitkomsten van dit onderzoek zijn besproken met de bewoners. Er is te weinig groeiruimte en de bomen hebben onvoldoende voedingstoffen want de ondergrond is niet goed. De bomen groeien daardoor niet of weinig. Bij een deel van de bomen werd dit versterkt door eerdere rioleringswerkzaamheden. Tegen de aanvraag voor een omgevingsvergunning zijn geen bezwaren ingediend."Verder laat de gemeente weten dat er voor alle bomen die nu weggehaald moeten worden, nieuwe exemplaren in de plaats komen. "Per saldo komen er bomen bij. Bewoners konden aangeven welke soorten bomen zij graag terugzien in hun straat."


De gemeente zegt waar mogelijk gezonde bomen te behouden. "Uit de rapportage blijkt dat verschillende bomen in de Naussaulaan en Terweeweg een toekomstverwachting hebben van meer dan vijftien jaar. Deze bomen blijven gehandhaafd in het nieuwe plan. Ook de grote platanen in de Julianalaan, de prunussen in de Mauritslaan en de grote monumentale bomen in de Koninginnenlaan en rondom de vijver blijven staan."