De nieuwe coalitie zal het nieuwe college tot aan de verkiezingen van maart 2022 bepalen. | Foto Willemien Timmers
De nieuwe coalitie zal het nieuwe college tot aan de verkiezingen van maart 2022 bepalen. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Informateur voert vervolggesprekken met VVD, PrO, D66 en CDA

politiek n "Op zondag 16 augustus heb ik positief geantwoord op het verzoek van de fractie van Progressief Oegstgeest (PrO) om als verkenner/informateur op te treden voor een nieuw te vormen college", laat informateur Ruud Koole (PvdA) deze week in het door de gemeente gepubliceerde 'Weekbericht Coalitievorming Oegstgeest'. Koole heeft het verkennersstokje overgenomen van VVD-er Vincent Janssen, die namens de Oegstgeester VVD-fractie een nieuwe coalitie probeerde te vormen nadat PrO op 2 juli uit de in 2018 gevormde coalitie van VVD, CDA en PrO was gestapt.

De afgelopen week heeft Koole verkennende gesprekken gevoerd met delegaties van alle zes raadsfracties: VVD, PrO, D66, CDA, Hart voor Oegstgeest en Lokaal. Ook voerde hij achtergrondgesprekken met griffier Fred Kromhout, burgemeester Emile Jaensch, de vorige informateur Vincent Janssen, wethouders Matthijs Huizing en Jan Nieuwenhuis en oud-wethouder Peter Glasbeek.

"Op basis van de naar voren gebrachte inzichten tijdens de verkennende gesprekken heb ik besloten deze week vervolggesprekken te hebben met VVD, PrO, D66 en CDA. Hierna zal worden geprobeerd vast te stellen welke van de mogelijke meerderheidscoalities binnen de groep van deze vier partijen als eerste zal worden onderzocht", laat Koole weten.

Het CDA liet vorige week nadrukkelijk weten een hernieuwde samenwerking van PrO, VVD en CDA als enige reële optie te zien. "Op het ontzettend ingewikkelde dossier van De Geesten, in een uitzonderlijke tijd waarin we elkaar door corona fysiek niet zagen, verloren we elkaar uit het oog en hebben we alle drie onze fouten gemaakt. Maar juist in een in de basis sterke relatie moet ruimte kunnen zijn voor reflectie en verzoening, omwille van stabiel bestuur, juist in deze moeilijke tijden", liet CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk weten.


Joop Verdonk volgt Pieter Hellinga op als voorzitter Dorpscentrum Oegstgeest

Vervolg van de voorpagina

Beide heren hopen dat het Dorpscentrum in de komende jaren een plek zal zijn waar ook voor kinderen leuke cursussen worden georganiseerd. “We weten niet wat de rol van de Stichting Evenementen wordt, maar we hebben goede hoop dat ook de allerjongsten hier in de toekomst voor leuke activiteiten terecht zullen kunnen. Het is het mooist als alle generaties hier rondlopen, mooie dingen meemaken en elkaar ontmoeten.”


Open Dag

Komende zaterdag kan heel Oegstgeest kennismaken met Dorpscentrum Oegstgeest tijdens de Open Dag. Iedereen is vanaf 11.30 uur van harte welkom om DCO te komen bezoeken en kennis te maken met alle organisaties die er hun activiteiten ontplooien. Zij zullen demonstraties geven of bezoekers te woord staan om voorlichting te geven. Ook zal de stichting Vrienden van het Dorpscentrum de hele middag aanwezig zijn om informatie te geven.

Het volledige programma is hieronder te vinden.


In verband met de RIVM-maatregelen is het gewenst dat geïnteresseerden zich van tevoren aanmelden via opendag@dorpscentrumoegstgeest.nl.

Programma Open dag Dorpscentrum 29 augustus

Op zaterdag 29 augustus zijn alle inwoners van Oegstgeest van harte welkom bij de Open Dag van Dorpscentrum Oegstgeest.


Iedereen is vanaf 11.30 uur van harte welkom om het centrum te bezoeken en kennis te maken met alle organisaties die daar hun activiteiten ontplooien.


'Graag van tevoren aanmelden via de mail'

Om 11.30 uur vindt de onthulling plaats van de nieuwe pui. Daarna zal de bouwcommissie symbolisch het gebouw opleveren door overhandiging van een fotoboek aan de aftredende en aantredende bestuursvoorzitter.

Om 11.45 uur is er een optreden van het Jeugdsymfonieorkest

Jazz door het kwintet van Rob Boxhoorn is er tussen 12.30 en 13.30 uur.

Rond 13.30 uur zal de bestuursoverdracht plaatsvinden. Joop Verdonk zal het bestuurs-voorzitterschap van Pieter Hellinga overnemen.

Om 13.40 uur vindt de ondertekening plaats van de intentieverklaring tussen Dorpscentrum en de Prof. Dr. Leo Kannerschool.

De hele middag zal de stichting Vrienden van het Dorpscentrum aanwezig zijn om informatie te geven en folders uit te delen. Tom Groot zal namens de stichting om 14.00 uur een toespraak houden.

Marijke Groenendaal en Jacob Engel spelen semi-klassiek tussen 14.10 en 15.00 uur.

Sociaal Makelaar van de gemeente Oegstgeest, Sietske Steenbergen, zal spreken over ‘Verbinden van formele en informele zorg’. Tijd: 12.15 – 12.30 uur.

Het musicalkoor is te bewonderen van 15.00 tot 15.30 uur.

Om 15.30 uur zal de directeur/bestuurder van Radius, Frank van Rooij, een presentatie houden over ‘Vitaliteit van ouderen’.

Vanaf 16.00 tot 17.30 uur is er een gezellige borrel



Vanwege de RIVM-maatregelen is het gewenst dat bezoekers zich van tevoren aanmelden via opendag@dorpscentrumoegstgeest.nl.