Een feestelijk moment: het eerste exemplaar van de fietsroute wordt overhandigd. | Foto Willemien Timmers
Een feestelijk moment: het eerste exemplaar van de fietsroute wordt overhandigd. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Trekvaart-fietsroute gelanceerd

fietsen n Afgelopen maandag werd in de tuin van Kasteel Oud-Poelgeest feestelijk de nieuwe Trekvaartroute, een fietsroute van 18,5 kilometer, gelanceerd.

Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt overhandigde het eerste exemplaar van de mooie fietsroute, die als je vrolijk doortrapt ongeveer een uur duurt, aan Annelies Koningsveld. Zij is voorzitter van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, een kasteel dat ook aan de trekvaart ligt.

Trekschuiten waren hét openbaar vervoer van de 17e eeuw. In een tijd dat iedereen gewend is zich gemakkelijk door het land te verplaatsen is het niet altijd even eenvoudig om zich te realiseren hoe dit vroeger geweest moet zijn. Toch is het goed mogelijk om de sfeer en de rust van toen te beleven via de historische erfgoedlijn van de trekvaarten. Met de Trekvaartroute fiets je door Leiden en Oegstgeest. De route laat fietsers historische waterwegen zien en beleven en geeft hen een goed beeld van de stad en ommelanden. Onderweg is er daarnaast natuurlijk van alles te doen en zijn er diverse afstappunten.


Leiden heeft samen met de omliggende dorpen zeven fietsroutes gerealiseerd. De Trekvaartroute is hier één van. Deze routes lopen over het bestaande fietsknooppuntennetwerk. De route is te vinden op www.fietsnetwerk.nl/leidseommelanden, maar ligt ook bij bijvoorbeeld het gemeentehuis en Kasteel Oud-Poelgeest.


Activiteiten in de vakantie

activiteiten n In de laatste weken van de zomervakantie zijn er een aantal kleinschalige vakantieactiviteiten op diverse locaties in Oegstgeest.

In de laatste weken van de zomervakantie zijn nog een aantal vakantieactiviteiten gepland voor kinderen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs (9-12 jaar).

Vrijdag 21 augustus zijn er van 14.00 tot 16.00 uur leuke spelactiviteiten in en/of rond het Dorpscentrum.
Woensdag 26 augustus is men vanaf 14.00 uur te gast in de Indische buurt. Mogelijk is een bijzondere speurtocht en kunnen in het buurthuis van Buurtvereniging Buitenlust leuke spelactiviteiten worden gedaan.
Donderdag 27 augustus wordt in (de tuin van) het Dorpscentrum aan de Lijtweg een uitdagende attractie neergezet. Ook zijn er andere activiteiten, waarbij samenwerken belangrijk is. Om het aantal deelnemers te kunnen regelen is deelname mogelijk van 11.00 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 14.30 uur.

Meiden van 10 tot 15 jaar kunnen op dinsdag 25 augustus terecht in het Dorpscentrum. Van 15.30 uur tot 17.30 uur zullen dansdocente Anouk en meidenwerkster Chantal een leuke middag verzorgen die grotendeels in het teken staat van Streetdance.


Bij alle activiteiten is het belangrijk om vooraf per e-mail aan te melden. Het aantal deelnemers per activiteit is beperkt.
Mail je gegevens naar oegstgeest@stjjmh.nl.