Afbeelding
Foto: Wil van Elk

Beeldwandelen met Osgerboekje langs erfgoed, natuur en kunst

wandelen n Als start voor een feest organiseerden mijn vrouw Mary-Liz en ik enkele malen een wandeling met gidsen om onze gasten een beeld te geven van Oegstgeest. Onder andere in Park Endegeest met veel beelden en de bomentuin van Boerhaave bij Kasteel Oud Poelgeest.

Dit bood naast gezonde lichaamsbeweging in onze groene gemeente interessante gespreksstof. De beeldspraak ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’ drukt dit uit. Bijna elke organisatie, of het nu een bedrijf is of een vereniging, heeft wel een beeldmerk. Het grote mensbeeld bij museum Corpus is een goed voorbeeld. Een beeld sla je gemakkelijker op in je geheugen en kun je sneller oproepen dan een tekst. Overal in Oegstgeest kunt u dit beleven, want er zijn 40 beelden met allerlei onderwerpen, materialen en stijlen. Er is een borstbeeld van de wijsgeer Descartes, die een tijdje in kasteel Endegeest logeerde en een beeld van de zendeling Willibrord, die een kerkgemeenschap stichtte. Er zijn ook profielen van mensen, zoals de landman, in een prettige houding uitrustend van zijn zware arbeid.

En de forens in reiskleding; met thuiswerken als nieuwe norm herinnert dit beeld ons aan de vroegere functie van Oegstgeest van forensengemeente. Voorts hebben de beelden onderwerpen zoals spelen, kinderen, vrouwen, water, het verzet en natuurlijk vogels zoals kletsende kwartels, een roerloze reiger en een wijze uil. Er zijn ook enkele beelden van de buitencategorie: zo sprekend, dat een naam overbodig is.

In deze coronatijd met activiteiten in onze directe omgeving is beeldwandelen langs een aantal van deze kunstwerken een boeiende bezigheid. Dit stukje lezend, hebt u daar vast zin in gekregen. Maar waar gaat u op stap? Het antwoord ziet u in het fraaie boekje van Stichting Osger met dwaaltochten langs erfgoed, natuur en kunst in Oegstgeest. Onze wethouder monumenten en cultuur ontvangt dit op 20 augustus van deze stichting. Daarna is het gratis boekje met ingang van vrijdag 21 augustus onder andere te verkrijgen bij het gemeentehuis, de bibliotheek en de boekhandels. Meer achtergrondinformatie volgt in de OC van volgende week.

Ik wens u inspirerende wandelingen toe. En kijkt u tijdens deze van het Milieu Educatie Centrum bekende Oegstgeester ommetjes niet alleen naar de beelden, maar zeker ook naar andere kunst zoals architectuur, ander erfgoed en natuur zoals de Klinkenbergerplassen met veel vogels zoals collega-dwaalgasten.

Simon Vogel