Toekomstimpressie door Waterland Real Estate.
Toekomstimpressie door Waterland Real Estate. Foto:

Gaat er opnieuw een stukje markant Oegstgeest verdwijnen?

Opnieuw loopt een markant deel van oud Oegstgeest gevaar te zullen verdwijnen, zoals onlangs was te lezen in het Leidsch Dagblad van 29 juli, nl. “op de plek van het begin deze maand definitief gesloten partycentrum La France, komen ongeveer 75 huurappartementen”.

Simpel aangegeven, betekent dat niet alleen de sloop van “La France” maar van het gehele bijna honderdjarige complex achter de R.K.-kerk, waaronder het bij velen nog bekende Patronaatsgebouw met o.a. een grote en kleine zaal, daarnaast ruimte voor de wijkverpleging een kosterswoning, aan de andere kant een kleuterschool een conciërge woning en aan de overzijde een muziektent en een bibliotheek.

De bouw van dit complex in 1923 was de laatste wens van de legendarische, toen al bejaarde Pastoor Roozen. Eerder had deze zich al ingezet voor de bouw van de R.K.-school in 1894 en vervolgens met veel moeite de nieuwe R.K.-kerk met pastorie in 1901. Het ontwerp is van de bekende architecten J. en L. van der Laan en werd uitgevoerd door de firma de Rooy.

Het Patronaatsgebouw, was tot 1977 eigendom van de R.K. Parochie St. Willibrord en werd de laatste 20 jaar beheerd door Koos Hoogervorst en zijn echtgenote. Ontelbare verenigingen hebben vele jaren gebruik gemaakt van de grote zaal waar talloze uitvoeringen en tentoonstellingen in het verleden hebben plaatsgevonden. Na de overdracht in 1977 aan een particuliere onderneming kreeg het complex de naam “Camphuys”. Dat veranderde, toen een andere ondernemer in 1986 de naam “La Salle” gebruikte en weer later, in 1988 veranderde de naam in “La France”.

In latere periode zijn een aantal wijzigingen en uitbreidingen aangebracht waardoor vooral het buitenaanzicht, sterk veranderde.

Deze locatie heeft ook nog een historische achtergrond, immers de voormalige oude R.K kerk, uit 1772 stond exact tussen de ingang van nu “La France” en de westgevel van de oude pastorie. Deze situatie is nog heel duidelijk aan de gevel van de voormalige pastorie te zien.

Nu dreigt een grote ramp als de plannen, namelijk sloop van dit hele complex, worden uitgevoerd.

Deze historische locatie, inclusief school, oude pastorie, nieuwe kerk met pastorie en kerkhof destijds “St. Wilberts-erve” genoemd is een begrip geworden bij de plaatselijke bevolking. Ontelbaar veel Oegstgeestenaren hebben in het verleden hiervan op welke wijze dan ook gebruik gemaakt.

Toen het onbeschermde pand “Curium” tegenover de R.K.-kerk in 1975 werd gesloopt, was er meer dan voldoende reden eindelijk in actie te komen. Er waren al heel veel karakteristieke panden in oud Oegstgeest verdwenen. Naar aanleiding hiervan werd spoedig een werkgroep “Oud Oegstgeest” samengesteld waaruit later de “Vereniging Oud Oegstgeest" zou ontstaan. Om verdere onnodige sloop te voorkomen zag deze werkgroep het als een van de allereerste taken het zo spoedig mogelijk opstellen van een Gemeentelijke monumentenlijst.

Een speciaal samengestelde commissie van de toen zojuist opgerichte “Vereniging Oud Oegstgeest” verzocht een broodnodige Gemeentelijke monumenten lijst samen te stellen. Als advies lid van deze commissie, hebben wij in 1978 het z.g. “paarse boekje “van de Vereniging Oud Oegstgeest samengesteld en direct bij aanvang op pagina 4 voorgesteld het hele bovengenoemde complex als “St. Wilberts-erve” te nomineren als gemeentemonument. Helaas werd dit voorstel niet overgenomen en bleef het complex helaas onbeschermd achter.

Zullen wij nu lijdzaam moeten toezien en gedogen dat dit fraaie bolwerk volledig ten prooi aan de projectontwikkelaar gaat vallen?

Op de nog wat vage afbeeldingen in de krant zijn duidelijk drie veel te grote woontorens te zien. De ontwikkelaar wil natuurlijk niet anders, maar voor de gemeenteraad van Oegstgeest moet het toch ook duidelijk zijn dat er respectvol dient te worden omgaan met dit plan.

De projectontwikkelaar heeft totaal geen gevoel gehad, noch rekening gehouden met de relatie tussen een historische oude Pastorie ui 1802 enerzijds en een groot kerkhof, anderzijds.

Hoogbouw is hier dus niet op zijn plaats.

Ik vraag de Vereniging “Oud Oegstgeest” en de gemeenteraad hiervoor zorgvuldige met klem/nadrukkelijk hier zorgvuldige aandacht aan te besteden.


Bert Driessen