Ontwikkelingen rondom vorming nieuwe coalitie

politiek n Progressief Oegstgeest (PrO) heeft de VVD afgelopen zaterdag laten weten het initiatief over te willen nemen om te komen tot een nieuwe coalitie en bijbehorend college. Onderhandelingen vanuit de VVD, met verkenner Vincent Janssen, liepen op niets uit. De vraag is echter of het CDA wel deel wil nemen aan een coalitie zonder de VVD.

De VVD heeft sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 driemaal het initiatief gekregen om als grootste partij de verkenningen en het formatieproces te leiden. Waar samenwerking met Progressief Oegstgeest niet langer voor hand lag, de partij stapte immers zelf uit de coalitie nadat hun wethouder was opgestapt, zijn de verkenningen met Hart voor Oegstgeest op niets uitgelopen.

"Hart voor Oegstgeest heeft in deze verkenning constructief verschillende gesprekspunten naar voren gebracht", laat deze partij in een persbericht weten. "Daarbij waren voor onze fractie de essentiƫle waarden van onze lokale partij ook hier de meetlat: transparant en integer besturen en betrekken van de inwoners bij het te voeren beleid."

Op basis van de gevoerde gesprekken hebben fractie en bestuur van Hart voor Oegstgeest vastgesteld dat 'de VVD en het CDA niet inzien dat er problemen zijn met de in deze raadsperiode ontstane bestuurscultuur'. "Deze wijze van besturen heeft geleid tot grote onvrede onder inwoners en schade toegebracht aan het imago van het openbaar bestuur", zo stellen zij.

Hart voor Oegstgeest heeft niet het gevoel dat de andere partijen openstaan voor een aanpassing van de ontstane cultuur die zij noodzakelijk achten. "Dit primaire punt van Hart voor Oegstgeest was de reden om de verkenning niet voort te zetten."

De opties voor een VVD-coalitie zijn door het afhaken van HvO behoorlijk uitgedund.

Lees verder op pagina 5