Oegstgeest staat opnieuw op de zesde plaats in de Elsevier-lijst. | Foto Willemien Timmers
Oegstgeest staat opnieuw op de zesde plaats in de Elsevier-lijst. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest: Een ideale woonplek

wonen n Ook dit jaar bewijst het onderzoek van Elsevier Weekblad wat alle inwoners al weten: in Oegstgeest is het goed wonen. Opnieuw eindigt ons geestdorp hoog: op plaats zes van de 355 gemeenten in Nederland.

Ook vorig jaar was Oegstgeest de op vijf na prettigste gemeenten om te wonen in Nederland. In 2018 stond Oegstgeest één plek lager: op een zevende plaats. In 2017 eindigde Oegstgeest op nummer negen.

"Er valt genoeg te twisten. Maar over één ding zijn we het eens: Oegstgeest is een fijne, hele fijne gemeente, om in te wonen", laat burgemeester Emile Jaensch op zijn Facebook-pagina weten. "De zesde plek is een bewijs dat het fijn wonen en werken is in de op één na groenste gemeente van het land, op korte afstand van strand en stad. Dat mogen we koesteren. Deze keurige waardering is ook tot stand gekomen dankzij de inspanningen van bewoners, bedrijven en organisaties uit ons dorp. Die wil ik daarmee dan ook van harte feliciteren. Bravo!"


De top-10 van 2020:

1 - Rozendaal (Gelderland)

2 - Laren (Noord-Holland)

3 - Heemstede (Noord-Holland)

4 - Bloemendaal (Noord-Holland)

5 - Wassenaar (Zuid Holland)

6 - Oegstgeest (Zuid-Holland)

7 - Voorschoten (Zuid-Holland)

8 - Gooise Meren (Noord Holland)

9 - Leidschendam-Voorburg (Zuid-Holland)

10 - Blaricum (Noord-Holland)


Oegstgeest moet dus Wassenaar voor laten gaan daar waar het gaat om de beste woonstek van Zuid-Holland, maar weet opnieuw Voorschoten nipt achter zich te laten.

De ranglijst is opgesteld aan de hand van een onderzoek waarbij alle 355 gemeenten in Nederland op 97 punten met elkaar zijn vergeleken. Die 97 punten zijn weer ingedeeld in elf categorieën: onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsvoorzieningen, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte, en bereikbaarheid.

In de vijf gemeenten van de Leidse regio zit het wel goed wat betreft onderwijs en kinderopvang, zorg, bereikbaarheid, vrije tijd en natuurlijk omgeving. Op een schaal van 1 (slechtst) tot 5 (best) wordt in deze categorieën vooral de hoogste score uitgedeeld, met een enkele 4 ertussen. Wat ze ook alle vijf gemeen hebben, is de slechte score in de categorie rust en ruimte. Hier krijgt Zoeterwoude nog een 2, voor de andere gemeenten zit er niet meer in dan een 1.


Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude pakken een flinke voorsprong met hun 5 in de categorie kenmerken bevolking. Dan gaat het om zaken als het gemiddelde inkomen per huishouden, het percentage huishoudens met een uitkeringen en het percentage vrijwilligers. Leiderdorp (op nummer 64) komt hier niet verder dan een 2, Leiden (plek 110) scoort een 1.

Een minpunt van Zoeterwoude (op nummer 51) is het gebrek aan monumentale gebouwen en aantrekkelijke woonhuizen; de score in de categorie gebouwde omgeving blijft steken op 1. Leiderdorp heeft hetzelfde euvel. Oegstgeest en Leiden pakken hier 3 punten, Voorschoten zelfs 4. Ook als het gaat om weinig overlast doet Leiderdorp het met 2 punten zeer matig. Alleen Leiden scoort slechter met 1 punt. Het kleine Zoeterwoude is hier de regionale koploper met 4 punten, Oegstgeest en Voorschoten komen uit op een 3. De dorpen worden wel als veilig ervaren, hier krijgen ze allemaal 4 punten. Dat geldt niet voor de stad Leiden, die het moet doen met 1 punt.

Oegstgeest staat opnieuw op de zesde plaats in de Elsevier-lijst. |