Nazanins gedachten over Nederland

In de 21e eeuw is yoga taboe in Afghanistan

Sinds een paar maanden doet een groep meisjes thuis yoga. Nu het zomer wordt wilden ze het buiten doen. Er kwamen foto’s van een groep meisjes in de sociale media. Er kwamen heel veel reacties maar vooral negatieve. Afghanistan is een islamitisch land en veel mensen denken dat yoga tegen het geloof ingaat. De oude mensen die analfabeet zijn en mullahs denken dat het negatieve effecten zal hebben op vrouwen. Ze zijn eigenlijk bang dat de vrouwen sterk worden.De meisjes doen het voor hun gezondheid. Het heeft niets met het geloof te maken. Als er aanslagen gepleegd worden hoor je hen niet. Dat gaat volgens mij echt tegen het geloof in.


Als een meisje wil sporten om gezond te blijven mag dat niet. De redenen zijn het geloof, de cultuur en de man-vrouw relaties.

Voor jongens en mannen gelden andere regels. Ze mogen sporten, fietsen, naar buiten gaan zonder vragen en laat naar huis komen. Als een meisje zulke dingen doet reageert iedereen negatief en krijgt ze straf. Ze worden geslagen of heel vroeg uitgehuwelijkt. Meisjes hebben dromen maar het blijven dromen, ze kunnen ze bijna nooit waarmaken. In de hele wereld zijn vrouwen vaak nog wel achtergesteld bij mannen maar in Afghanistan is het wel veel en veel erger. De jonge mensen gebruiken wel internet en sociale media dus ze hebben een idee van hoe het anders zou kunnen, maar in hun dagelijks leven verandert er niets voor de vrouwen. We leven in de 21e eeuw, maar de meeste vrouwen in Afghanistan leven alsof het eeuwen eerder is. De vrouwen in Afghanistan kunnen niet beslissen over hun eigen leven en hun eigen lichaam. Vrouwen hebben heel veel problemen met hun gezondheid en gaan vroeg dood. Ze hebben weinig beweging en heel vaak lijden ze aan depressies. De vrouwen in Europa moeten heel blij zijn dat ze hier geboren zijn en niet in Afghanistan.


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.