Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Vervolg van de voorpagina

Gecombineerd met een aantal nieuwe radiatoren moet het klimaat in de Groene Kerk voortaan beter te beheersen zijn. En dat is belangrijk, want het kerkje wordt, naast het gebruik door de Protestantse Gemeente in de zomermaanden, zeer regelmatig verhuurd voor uitvaarten en trouwerijen. “Er zijn hier bijvoorbeeld zo’n tachtig uitvaartdiensten per jaar”, licht Aad den Heijer toe. “En het zou mooi zijn als het kerkje meer verhuurd zou worden voor bruiloften, al dan niet met een kerkelijke inzegening.”

Met het groot onderhoud komt ook een vernieuwing van het interieur: de vloer blinkt als nooit tevoren, de muren worden met vochtdoorlatende verf gewit en alle oude knopstoelen (enkele honderden) gaan er uit. “Het soort stoelen dat nu in de kerk staat, wordt door de brandweer niet meer goedgekeurd omdat ze niet goed koppelbaar zijn. Vandaar dat we bezig zijn met de aanschaf van nieuwe stoelen, en ook overname van banken uit een andere kerk.”

Alle Oegstgeester geïnteresseerden kunnen, op afspraak, voor 25 euro een knopstoel uit de jaren vijftig uitzoeken uit de kerk. De opbrengst hiervan wordt geïnvesteerd in betere digitale serviceverlening als camera’s ter ondersteuning van onlinediensten, maar ook in de aanschaf van beeldschermen. “Wie een authentieke stoel wil kopen, compleet met liedboek-vakje aan de achterzijde, kan een mail sturen via secretaris-cvk@pgoegstgeest.nl. Dan maken we een afspraak. Er zijn er al zo’n tachtig verkocht, waarvan er zelfs een naar Canada is verscheept!”

De Groene- of Willibrordkerk oogt weer helemaal fris omdat ook al het voegwerk aan de buitenkant is vervangen waar nodig.

Daarnaast is de kosterswoning weer als nieuw, en krijgt ook Willibrords erf, een ooit wat saaiig zaaltje, een complete facelift. “Daar zijn openslaande deuren en een terras aangebracht, zodat diversere bijeenkomsten gehouden kunnen worden”, aldus Den Heijer.

Beide ‘collegeleden’ zien met blijdschap hoe mooi het geheel van kerk en bijgebouwen wordt, en hopen van harte dat iedereen uit Oegstgeest zijn weg naar het Groene Kerkje zal vinden. “We hopen dat het vrij toegankelijke stilte uur op de woensdag van 16.00 tot 17.00 uur in stand gehouden zal wordenals de coronatijd achter ons ligt. Daarnaast blijven we mensen uitnodigen op bijvoorbeeld de Lichtjesavond die door de Begraafplaats Groene Kerk wordt georganiseerd, en willen we laten weten dat iedereen hier in het kerkje zijn trouwbeloften mag uitspreken. Een lief kerkje als deze, met zo’n lange geschiedenis, moet er voor alle Oegstgeestenaren zijn.”