Overpeinzingen

Deze ‘losse’ zomerse overpeinzingen hebben gemeen is dat ze allemaal wel iets te maken hebben met dit nu al gedenkwaardige coronajaar 2020.


1. Ik ben opgegroeid in de nadagen van het Rijke Roomsche leven. Daarbij golden naast de Tien Geboden ook de Vijf Geboden van de Heilige Kerk. Het tweede gebod luidt: ‘Gij zult op Zondagen en verplichte feestdagen de H. Mis bijwonen en geen verboden werk doen’. Het werd als een grote zonde beschouwd om op zondag niet naar de kerk te gaan. En zie wat er tijdens de coronacrisis gebeurt: maandenlang is het niet mogelijk naar de kerk te gaan. Het Gebod van de Kerk legt het af tegen de geboden van de overheid. En de kerken tonen terecht begrip.


2. Velen zoeken vertier en ontspanning dicht bij huis nu verre reizen riskant zijn. Dat hoeft – ook in en rond Oegstgeest – geen straf te zijn. We hebben de zee dichtbij! Als het weer een beetje meewerkt doet een bezoek aan de Klinkenbergerplas – met terras! - niet onder voor een verblijf aan het meer van Genève. En zoals we in andere zomers wel eens een kerkdienst bijwonen in een buitenlands kerkgebouw (van dorpskapelletje tot imposante kathedraal), is – nu het weer kan - ook een bezoekje aan een van onze plaatselijke kerken het overwegen waard.


3. In het nieuwe normaal worden we opgeroepen afstand te houden. Het is soms mooi om te zien dat met de fysieke afstand de persoonlijke interesse juist lijkt toegenomen. In mijn buurtje bloeit de buurtapp als nooit tevoren. Er is aandacht voor elkaars welbevinden en regelmatig deelt een van de buren een taart of ander baksel met de buurtgenoten.


4. Van de kleine naar de grote wereld. Het is deze week 75 jaar geleden dat kernwapens Hiroshima en Nagasaki volledig vernietigden. Een verschrikking die nooit meer mag gebeuren. Toch zijn er nog altijd kernwapens, ook in Nederland! De Raad van Kerken roept op om weer serieus na te denken over nucleaire ontwapening. Want dat gebeurt nu volstrekt onvoldoende. Veel – ook christelijke - politici lijken het wel goed te vinden. Onrust en onvrede uit het verleden zijn verdwenen. Misschien kan de coronacrisis een waarschuwing zijn. Want deze zo ontwrichtende pandemie zou in het niet vallen bij de gevolgen van een kernoorlog.

Koos van der Bruggen