Juf Marie-José, juf Dirksje en juf Henriette gaan van hun pensioen genieten. | Foto: Christine Seckel
Juf Marie-José, juf Dirksje en juf Henriette gaan van hun pensioen genieten. | Foto: Christine Seckel Foto: Christine Seckel

Drie juffen met pensioen op de GDT

afscheid n Aan het einde van het schooljaar 2019/2020 hebben drie juffen afscheid genomen van de Gevers-Deutz Terweeschool (GDT). Ze gaan alle drie genieten van hun pensioen.

Door Emma Scheeren-Groot

Juf Marie-José van Beukering-Kluts heeft 22 jaar op de GDT-school gewerkt nadat ze er al een poosje invalwerk had gedaan.

Op 16-jarige leeftijd begon Marie-José op de Haanstra-kweekschool in Leiden en sindsdien is ze in het onderwijs werkzaam geweest. Tussendoor heeft ze zelf twee kinderen gekregen die ook op de GDT-school hebben gezeten. Zij is een kleuterjuf in hart en nieren en alle nieuwe ontwikkelingen van de afgelopen jaren in het onderwijs heeft zij zich eigen gemaakt.

Marie-José heeft samengewerkt met diverse duo-partners en ook een behoorlijke tijd samen met haar schoonzus José. Jarenlang waren zij een geliefd duo voor heel veel ouders en kinderen in Oegstgeest.

Andere leraren noemen juf Marie-José is een hele lieve juf en fijne collega. "Ze is altijd zeer geïnteresseerd en betrokken bij iedereen persoonlijk, we gaan haar ontzettend missen. We wensen haar heel veel plezier met haar nieuwe invulling van de dagen: oppassen op de kleinkinderen."


Juf Henriëtte Walhain is 18 jaar geleden op de GDT-school gekomen en sindsdien vele jaren kleuterjuf geweest. Tussendoor heeft zij twee kinderen gekregen die ook op de GDT hebben gezeten. Daarna heeft zij met vele duo-partners samengewerkt en is altijd de nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs blijven volgen. In de tijd dat ‘weer samen naar school’ actueel werd en de kinderen met een bijzondere eigenschap weer in het reguliere onderwijs terecht kwamen, is juf Henriëtte zich daarin gaan specialiseren. Tot een jaar geleden heeft zij individuele begeleiding gegeven aan kinderen met bijzondere eigenschappen.

Het laatste jaar deed Henriëtte veel invalwerk in de kleuterbouw en was het goed zichtbaar dat zij hier volop van genoot. "We gaan haar ontzettend missen, maar we verwachten dat ze nog regelmatig op school te vinden zal zijn", aldus het team.

Juf Dirksje Dubbelaar-Maasdam 'zit' ook al haar hele werkzame leven in het onderwijs. Zij heeft lang op basisschool De Oudenhof-Bokkensprong in Oegstgeest gewerkt en toen deze school werd opgeheven, is juf Dirksje overgestapt naar de GDT-school. Inmiddels is zij al 12 jaar daar werkzaam in de kleuterbouw en heeft met diverse duo-partners samengewerkt.

Het laatste jaar heeft ze de instroomgroep gedraaid samen met juf Henny. Een groep van 20 kinderen die allemaal net vier jaar oud zijn. Een pittige baan, maar haar op het lijf geschreven. Het team en de kinderen zullen haar ontzettend missen, maar ze gaat heerlijk genieten van haar eigen (klein)kinderen.


Afgelopen week werden juf Marie-José, juf Dirksje en juf Henriette op de laatste schooldag verrast met een heerlijk ontbijt op bed waarna ze met een oldtimer naar de Gevers-Deutz Terweeschool gebracht. Hier werden ze op de rode loper toegezongen door alle kinderen van de school en welkom geheten bij de start van hun laatste schooldag.

Na koffie, taart, een barbecue, veel mooie afscheidswoorden en tranen zit het er voor hen dan nu echt op. Het team: "We wensen hen alle goeds voor de tijd die komen gaat."


Omwonenden: versoepelen geluidsregels onbespreekbaar

overlast n De bewonersdelegatie in de Omgevingsraad Schiphol verzet zich tegen het versoepelen van de geluidsnormen rond Schiphol.

Vliegtuigherrie moet volledig worden opgeteld bij het omgevingslawaai van alle andere bronnen, zoals wegen, spoor en fabrieken. Zij wijzen elke poging af om hun leefklimaat verder aan te tasten.

Uit de Aanvullingsregeling geluid blijkt dat vliegtuighinder eerder te laag is ingeschat. Met de geactualiseerde berekening komt de hinder aanzienlijk hoger uit. Omwonenden wisten dat uit eigen ervaring al veel langer. De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor vliegtuiggeluid geven dit ook aan.


In hun zienswijze op de Ontwerp-Luchtvaartnota zeggen de bewoners dat het de omgekeerde wereld is om de normen voor vliegtuigoverlast te verlagen. De beste oplossing is de oorzaak wegnemen: minder vliegverkeer. Uit diverse studies blijkt dat dit ook mogelijk is met behoud van goede internationale bereikbaarheid voor de Nederlandse markt. Daarmee sla je twee vliegen in een klap: en komt ruimte voor woningbouw en de mensen die er wonen hebben meer rust en een gezondere leefomgeving.


Ondersteuning uit raad Oegstgeest voor protestoproep

politiek n De fracties uit de gemeenteraad van Oegstgeest (VVD, Progressief Oegstgeest, CDA, D66, Hart voor Oegstgeest) sluiten zich aan bij de unanieme oproep van de gemeenteraad van Zoetermeer tot een landelijk protest tegen de aanhoudende bezuinigingen van het kabinet op de gemeenten.

"De afgelopen jaren heeft de Rijksoverheid structureel te weinig geld ter beschikking gesteld voor alle gemeentelijke taken die erbij zijn gekomen waaronder de zorgtaken", zo laten de partijen in een persbericht weten.

Nagenoeg alle gemeenten in Nederland kampen met forse financiële problemen. Grootste probleem daarin zijn de forse overschrijdingen in de jeugdzorg maar ook in de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit is niet anders in Oegstgeest. Daarnaast is Oegstgeest gekort door de zogenaamde ‘opschalingskorting’. Een aantal jaren geleden kregen kleine- en middelgrootte gemeenten minder geld vanuit de gedachte dat zij zouden fuseren tot grote gemeenten. Dat plan ging niet door, de korting is wel gebleven. Hier komt de coronacrisis nog bovenop.

Vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn al meerdere brandbrieven naar het kabinet gestuurd. De voorzitter en Haagse burgemeester Jan van Zanen noemde de situatie 'volstrekt onhoudbaar'.

De fracties uit de gemeenteraad van Oegstgeest roepen andere raadsleden in de Leidse regio op de oproep tot landelijke protest van de gemeenteraad van Zoetermeer te ondersteunen.