Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Nazanins gedachten over Nederland

In Afghanistan is er voor vrouwen en kleine kinderen eigenlijk altijd quarantaine.


Vooral in de dorpen blijven vrouwen altijd thuis want dit is de cultuur. Vrouwen denken er meestal niet over na of ze dit zelf ook willen. Mannen doen de boodschappen en als een vrouw geen man (meer)heeft doet een man van haar famile of een andere man uit het dorp dit voor haar.

In de steden- zoals Kabul, Mazar-i- Sharif en Herat is dit inmiddels veranderd. Ook daar zijn nog steeds vrouwen die heel weinig naar buiten gaan. Ze gaan alleen maar af en toe op bezoek bij familie. De vrouwen zijn bezig met kinderen, huishouden, koken en soms naaien.

Tijdens de corona crises is in Afghanistan ook quarantaine voor iedereen verplicht. Ook de mannen moeten nu thuis blijven en dat vinden ze heel lastig.

Ze zijn er niet aan gewend om de hele dag bij de kinderen te zijn.

Als de kinderen spelen en herrie maken, worden ze boos.

Niet alleen op de kinderen maar ook op hun vrouw.

Soms mishandelen ze hen fysiek en geestelijk. We hebben gelezen dat het in heel veel landen gebeurt tijdens de quarantaine maar in Afghanistan gebeurt dat bijna altijd. De families wonen bij elkaar, broers met hun gezinnen,de vader en moeder. Als een zoon trouwt gaat de vrouw bij de familie van de man wonen. Omdat er zo veel mensen bij elkaar zijn die nu veel thuis zijn, leiden kleine irritaties soms tot mishandelen. In de dorpen gebeuren heel erge dingen zoals de vrouwen overgieten met benzine en in brand steken, oor afsnijden, heel veel slaan en nog andere dingen.

Wat is de reden van dit gedrag? Mensen zijn arm, werkloos, analfabeet. Er zijn wetten die zulk gedrag verbieden maar niemand trekt zich daar iets van aan. De quarantaine veranderde het leven van de vrouwen niet zo veel.


Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.


Vaarbewijs

cursus n Bij K&O Katwijk is de cursus Klein Vaarbewijs deel 1 te volgen voor de echte watersport- en vaarliefhebber.

Start: donderdag 17 september. Tijd : 19.15-22.00 uur. Prijs : € 130,- voor 6 lessen.

Inschrijven via de website: www.kenokatwijk.nl