Afbeelding
Foto:

Titelogram: Nederlandse liedjes

cryptogram n Titels van Nederlandse liedjes. Gelijke cijfers zijn gelijke letters, maar niet alle letters worden gegeven: ze kunnen ook op een andere plek voorkomen. De omschrijvingen zijn cryptisch/associatief. Op de gele balk verschijn een regel uit een lied. Oplossingen insturen aan Cryprofillipine@gmail.com. (smartphone foto mag ook). Onder de juiste inzendingen wordt een boekenbon van € 10,-- verloot.

1. Conflict over een schone zaak (3+2+3+7+3+6)

2. Verzoek om geborgenheid (3+2+3+2+3)

3. Die vraag kenmerkt de onderzoekende geest (2+3+3+4+6+5)

4. Eenzaam uit Gods gratie (2+4+2+2+7+6)

5. Ik geef je een boeketje rode rozen … (5+2+2+4+3+2+3)

6. Ik begrijp het al (3+4+5+4)

7. Opgeraapt en in de vaas gezet (3+3+6+7+4)

8. Mondiale consternatie (8+2+3+2+6)

9. Daar dacht Sigmund genuanceerder over (6+3+6)

10. Daar zit de pantoffel van een oude RTL-medewerker (3+2+4+3+3+4+6)

11. Ultieme euthanasiewens (3+3+5+3)

12. Weinig empathische kritiek op Pierrot (6+2+4+3+2+4)

13. Yeah, right! En daar hebben ze dan zeker ook Flinders en blauwe pinguins? (8+6)

14. En ik had nog zo gezegd; "geen walsjes" (7+7)

15. Iemand mijn zusje gezien? (4+4+2)

16. Wordt regelmatig getwitterd door de stafchef van het Witte Huis (11+6+2+9)

17. Een gouden lepel in de mond? Nou, ik dacht 't effe niet! (3+6+3+3+13)

18. Meteorologische onzin (3+6+12)

19. Achtergelaten in een tv-tas? (2+9+3+7)


Oplossing 24 juni:

1. Brandend zand 2. Daar mag je alleen maar naar kijken 3. De nozem en de non 4. Daar in dat kleine café aan de haven 5. Met de vlam in de pijp 6. Vogeltje wat zing je vroeg 7. Dans je de hele nacht met mij 8. Ik heb eerbied voor jouw grijze haren 9. Ik heb u lief mijn Nederland 10. Ik sta op wacht 11. Friet met mayonaise 13. Mijn tante heeft een olifant 14. Nee nou wordt ie mooi 15. Kleine wasjes grote wasjes 17. Ik ga naar Frankrijk 18. Kinderen een kwartje 19. Voor haar 20. Worstjes op mijn borstjes


De boekenbon is gewonnen door Tony Peters, Leiden.


Fotografen op stap in Nederland

fotograferen n Het afgelopen weekend is een aantal fotografen van de fotoclub Oegstgeest in Drenthe op stap geweest met 450 schapen.

Omdat vanwege de coronacrisis het fysiek bij elkaar komen niet aan de orde was en het via Teams, Zoom, Skype of andere mogelijkheden elkaar te ontmoeten begon te vervelen, is de eerste gelegenheid die zich voordeed aangegrepen om weer eens ‘met elkaar en van elkaar’ te (leren) fotograferen.

Zo trok een viertal (Henk Zielstra, Monique Shaw, Joop Verdonk en Rob Wareman) afgelopen vrijdag richting Drenthe. Eerste stop was de bij velen bekende orchideeën- en vlindertuin in Luttelgeest, waar ruim de gelegenheid was om de prachtige vlindersoorten in een mooi aangelegde vlindertuin te fotograferen. Foto’s bewerken en met elkaar bespreken werd gedaan in hotel Wesseling in Dwingeloo, een prachtig Brinkdorp in Drenthe.

De volgende ochtend vroeg op want om 9.00 uur was de afspraak bij de Holtinger Schaapskooi in Havelte / Darp. Na een warme ontvangst en stevige briefing ging het gebeuren. "Met 450 schapen, één Welsh Corgi en een herder, een vrijwilliger - in ons geval een huisarts! - de hei op. Wat een (foto)ervaring!", vertelt Joop Verdonk.

Naar gelang de vooroplopende fotografen in draf vooruitgingen namen de schapen ook de looppas aan. Op verzoek van één van Oegstgeestenaren nam de Welsh Corgi de leiding en bracht heel gezwind de kudde tot stilstand en dwong de kudde soms met stevige correcties tot een wat normaler tempo. Ruimte, tijd en gelegenheid genoeg om alle 450 schapen individueel of massaal op de foto te zetten. "Wat een zen-ervaring om daar in die prachtige natuur een aantal uur met die kudde rond te mogen lopen. Vermoeid, maar voldaan keerden we terug naar het hotel om foto’s na te bewerken, ervaringen te wisselen en elkaars product te bewonderen."

De volgend ochtend ging het viertal met fluisterboten de Wieden bij Giethoorn op: Water, riet, vergezichten en af en toe andere mensen op het water. Na een bezoek aan een vermaard natuurfotograaf Paul van Gaalen in Zwartsluis ging men weer terug richting Oegstgeest. "Wat is op stap gaan in Nederland fantastisch!"

Ook weggeweest in eigen land? Stuur een mooie foto met een verhaal naar: Redactie@oegstgeestercourant.nl..


450 Drentse schapen bij Havelte. | Foto Rob Wareman

Afbeelding