Oegstgeest werkt aan beleidsvisie warmtetransportnet Zuid-Holland

energie n In november 2019 is er een convenant getekend tussen het ministerie van Economische Zaken en Gasunie over de ontwikkeling van een warmtetransportnet in Zuid-Holland van Rotterdam naar Den Haag.

Gasunie heeft daarbij tevens de opdracht gekregen om met de Leidse regio te onderzoeken of dit warmtenet kan worden doorgelegd naar Leiden. Tussen de Leidse regio, Gasunie, het ministerie van EZK en de provincie Zuid Holland vinden hierover gesprekken plaats.


Restwarmte uit Rotterdam kan een duurzame oplossing bieden

Het college van Oegstgeest heeft op 23 juni het besluit genomen om samen met de regiogemeenten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Katwijk deze afname van restwarmte uit Rotterdam nader te onderzoeken. De colleges van de gemeenten zijn bereid een afname van 10 megawatt nader te onderzoeken. De gemeenteraad wordt per brief geïnformeerd en zal hierover in het najaar met het college van B&W nadere gesprekken voeren.

Het verwarmen van woningen via warmtenetten levert een bijdrage aan de landelijke Klimaatdoelstellingen. Om deze doelstellingen te halen, zal een groot deel van de Nederlandse huishoudens zonder aardgas gaan koken en verwarmen. Hiervoor zijn alternatieve energie- en warmtebronnen nodig. Restwarmte uit Rotterdam kan voor een deel van onze regio en ook voor Oegstgeest een betaalbare en duurzame oplossing bieden. De gemeente Oegstgeest werkt aan een beleidsvisie – de transitievisie warmte – om deze alternatieven per wijk in beeld te brengen.