In plangebied ‘Nieuw-Rhijngeest Zuid’ komen 800 woningen. Dat is voor Oegstgeester begrippen zeer dichtbebouwd. | Foto Willemien Timmers
In plangebied ‘Nieuw-Rhijngeest Zuid’ komen 800 woningen. Dat is voor Oegstgeester begrippen zeer dichtbebouwd. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

800 woningen en een haven in Nieuw-Rhijngeest Zuid

politiek n In het plangebied ‘Nieuw-Rhijngeest Zuid’ komen 800 woningen en een haven. Dit gebied wordt voornamelijk ontwikkeld door de Universiteit van Leiden. Naast 125 sociale woningen en 300 studentenwoningen komen er ook 500 andere woonruimtes.

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft een motie aangenomen dat er meer ruimte voor groen, water en de historische Limes-route komt. Ook hopen de politici van PrO, D66, VVD en CDA dat een flatgebouw van 25 meter hoog bij de haven nog wat meer naar het zuiden geplaatst kan worden. Fractievoorzitter Van den Ouweelen wees er op, dat in dit gebied 800 woningen komen, terwijl er in het verleden nog gesproken werd over 400 huizen.

Wethouder Nieuwenhuis liet weten dat het gaat over grond van de universiteit. Maar tot nu toe heeft hij altijd constructief met die initiatiefnemers kunnen praten. “Ze willen mogelijk maken om wensen te accommoderen.” Over het ‘hoogteaccent’ van 25 meter: “Ik kan me voorstellen, dat dit een punt van zorg is. De afstand tot bestaande woningen is 47 meter tot 50 meter. Niet het hele gebouw wordt 50 meter hoog en het hoogteaccent komt meer naar de oostkant. Dit is een zeer verantwoorde maatvoering.”


Minder terrasbelasting

politiek n Goed nieuws voor uitbaters van terrassen; zij hoeven minder belasting te betalen aan de gemeente. Wethouder Huizing kondigde tijdens de raadsvergadering aan, dat het college hiervoor binnenkort met een voorstel komt.

Huizing gaf aan, naar aanleiding van een vraag door D66-raadslid Vellema: “We bereiden een raadsvoorstel voor om de precario voor volgend jaar voor de helft kwijt te schelden voor alle ondernemers. Dan gaat het om zowel permanente als tijdelijke terrassen.”


kwijtschelding

Er zijn in Oegstgeest drie permanente terrassen. De precario-inkomsten bedragen voor de gemeente zo’n 3500 euro per jaar.


Huizing: “Het is aan de raad om het helemaal kwijt te schelden. Er is één verzoek tot volledige kwijtschelding gedaan.”


Invoering ja-ja sticker heeft tijd nodig

politiek n Wat raadslid Van Driel (PrO) betreft, kan de strijd tegen ongewenste reclame sneller opgepakt worden. Ze vroeg tijdens de raadsvergadering: “In Leiden gaan ze sneller de ‘ja ja’ sticker invoeren dan hier. Waarom kan het daar sneller dan hier in Oegstgeest?”

Wethouder Huizing liet weten, dat dit met regelgeving te maken heeft. Ondernemers, die via papierreclame zichzelf willen profileren, moeten 20 maanden de tijd krijgen om zich voor te bereiden op een systeem, waarbij inwoners met zo’n ja-ja sticker aangeven, dat ze die folderreclame écht in hun brievenbus willen hebben.


zelfde regelgeving

Huizing: “Het lijkt dat Leiden het sneller doet, maar dat is niet zo. Ze moeten zich houden aan dezelfde regelgeving. Maar Leiden heeft in 2017 al een motie aangenomen om de ja-ja sticker in te voeren. Die 20 maanden zijn zij al gepasseerd. Daarom kunnen zij deze sticker op korte termijn invoeren. Bij ons hebben we het er voor het eerst over gehad in een openbare vergadering eind 2019.”

Afbeelding