Tegenvaller kosten jeugdzorg

politiek n De kosten voor de jeugdzorg blijven maar verder stijgen. Vorige week moest wethouder Nieuwenhuis opnieuw een 'winstwaarschuwing' afgeven.

Hoewel nu nog niet precies duidelijk is hoeveel geld jeugdzorg er bij wil hebben, is het nu al duidelijk dat dit vele miljoenen euro’s zullen zijn. De gemeenten in de regio draaien hier gezamenlijk voor op. Nieuwenhuis: “Deze sterk stijgende kosten hebben geleid tot grote ongerustheid bij wethouders in de regio. Voor ons zal de tegenvaller zo’n 700.000 euro tot 800.000 euro zijn.”

Om nog meer miljoenentegenvallers te voorkomen, hebben de gemeenten besloten om alle budgetten voor jeugdzorg voor 2020 en 2021 compleet te bevriezen. Een zogeheten ‘vereveningssystematiek’, waarbij jeugdzorg om aanvulling van haar tekorten kan vragen, wordt losgelaten. Na de zomer wil de wethouder met de gemeenteraad praten over maatregelen, zodat toekomstige kosten voor jeugdzorg beperkt kunnen worden. Hierna wordt een raadsvergadering georganiseerd waarbij zorgaanbieders hun kant van het verhaal kunnen vertellen. (Joep Derksen)


Voedselbank

geven n Zo eenmaal in de twee weken wordt er in Oegstgeest voedsel ingezameld voor de voedselbank in Leiden. Door de coronacrisis is de voorraad van voedsel bij de voedselbank een stuk minder geworden.

Op dit moment is er vooral behoefte aan: pasta, pastasaus, rijst, groente in blik, fruit in blik en vis in blik. Ook artikelen voor de persoonlijke verzorging en wasmiddelen zijn nodig.

Boodschappen inleveren kan op dinsdag 21 juli van 19.00 tot 19.45 uur bij de Rehobothkerk, Lijtweg 1 (tegenover de Shellpomp)