Al 12,5 jaar dirigeert de Oegstgeestse Toos Cozijn Het Warmonds Schippertjeskoor. | Foto Willemien Timmers
Al 12,5 jaar dirigeert de Oegstgeestse Toos Cozijn Het Warmonds Schippertjeskoor. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Toos Cozijn staat 12,5 jaar als dirigent voor Het Warmonds Schippertjeskoor

zingen n In 1998 werd Het Warmonds Schippertjeskoor (Teylinger Shantykoor) opgericht. Vanaf de oprichting was een Amsterdammer, Geert van Thijn, de dirigent. 12,5 jaar geleden volgde Toos Cozijn hem op.

"Na het tijdperk Van Thijn moest het bestuur op zoek naar een nieuwe dirigent, en via via kwam men in contact met Toos Cozijn. Ze woonde in Warmond, volgde een dirigent-opleiding, en dirigeerde vooral kerkkoren."

Na enige aarzeling zei Toos 12,5 jaar geleden 'ja'. Zelf heeft ze een Operette Ensemble genaamd La Musiquette waar ze sopraan zingt.

Het Warmonds Schippertjeskoor maakt ook graag gebruik van haar zangstem bij de Kerstoptredens in onder andere de St. Matthias kerk te Warmond, de Regenboogkerk Merenwijk en verzorgingshuizen in de regio.

Het koor is ontstaan uit de jaarlijks in september gehouden Warmondse Schippertjesdagen. Sinds de oprichting zingt het Schippertjeskoor als vaste klant op de Schippertjesdagen. Deze dagen zouden dit jaar voor de dertigste keer gehouden worden, maar vanwege de corona-situatie is het evenement afgelast.

Dirigente Toos Cozijn is nu woonachtig in de wijk Poelgeest in Oegstgeest, en wordt door 'haar mannen' op handen gedragen.

Omdat de eigenlijke oefenlocatie, Het Trefpunt in Warmond, te krap is om tijdens het zingen goed afstand van elkaar te houden, vinden de repetities voorlopig plaats in Poelgeest, in de loods van een jachthaven.


D66 schuift niet aan bij coalitiebesprekingen

politiek n Vorige week startte informateur Vincent Jansen zijn verkennende gesprekken in het gemeentehuis van Oegstgeest om de vorming van een nieuwe coalitie te begeleiden. Op 2 juli stapte de fractie van Progressief Oegstgeest uit de coalitie, en dus moet er gezocht worden naar een nieuwe partner voor VVD en CDA, of een totaal nieuwe coalitie. De meest logische nieuwe coalitiepartner, D66, heeft echter laten weten niet aan een vervolggesprek over een coalitie van VVD-CDA-D66 deel te zullen nemen.

“Ik heb met vijf fracties gesprekken gevoerd, en de fractie van Lokaal heeft een schriftelijke inbreng geleverd”, liet Jansen in een update weten. Ook liet hij weten telefonisch gesproken te hebben met burgemeester Jaensch, de zittende wethouders Huizing en Nieuwenhuis, en de onlangs vertrokken wethouder Glasbeek. “Vastgesteld kan worden dat de werkverhoudingen tussen de collegeleden onderling goed waren met over en weer waardering voor ieders inzet.”


Uit de gesprekken met de fracties bleek volgens Jansen onder meer dat communicatie en samenwerking tussen college en raadsfracties (coalitie en niet-coalitie) aan een grondige reset toe zijn.

Voor wat betreft de coalitievoorkeuren laten alle partijen weten dat een minderheidscoalitie niet voor de hand ligt. “Een vierpartijencoalitie zou ook een mogelijkheid zijn, maar wordt door iedereen als complex ervaren. Bovendien leidt dat tot een onevenwichtige verhouding tussen coalitie- en niet-coalitiefracties”, laat Jansen weten.

Voorkeuren

De VVD heeft een voorkeur voor een coalitie met CDA en D66 en ziet goede mogelijkheden om met D66 tot een werkbare coalitie te komen. Voor de VVD is een variant met CDA en Hart voor Oegstgeest ook een goede optie.

Het CDA liet weten een eerste voorkeur te hebben voor een coalitie VVD-CDA-D66. D66 heeft echter een eerste voorkeur voor een coalitie PrO-CDA-D66. De coalitie met VVD-CDA-D66 ligt, vanwege het in het dossier de Geesten beschadigde vertrouwen op de onderlinge communicatie, voor D66 niet voor de hand.

Progressief Oegstgeest ziet zowel in CDA als D66 raakvlakken op veel onderdelen.

Hart voor Oegstgeest geeft aan graag een constructieve bijdrage te willen leveren aan het bestuur van Oegstgeest en is ook bereid tot coalitiedeelname. Lokaal heeft zelf geen voorkeur voor een coalitie uitgesproken en is ook door geen van de partijen genoemd als mogelijke coalitiepartij.


Geen gesprek

“Er is op basis van de gesprekken nog geen natuurlijke driepartijen-coalitie samen te stellen”, stelt Jansen in zijn tussenrapportage. “Ik heb op basis van alle gesprekken de fracties van VVD, CDA en D66 uitgenodigd voor een gezamenlijk vervolggesprek om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om coalitiegesprekken te voeren.” D66 heeft echter aan Jansen laten weten niet op deze uitnodiging in te gaan. De komende week zullen dus verdere opties verkend worden.


| Foto bij coalitieakkoord in 2018

Afbeelding